ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Швеція припинила розслідування за звинуваченням Ассанжа у зґвалтуванні

19.11.2019, 16:00
Фото – Peter Nicholls / File Photo / Reuters
Фото – Peter Nicholls / File Photo / Reuters

Прокуратура Швеції припинила розслідування за звинуваченням у зґвалтуванні засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа.

Про це 19 листопада заявила заступниця головного прокурора Швеції Єва-Марі Перссон на пресконференції, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на АР.

“Я хочу повідомити про своє рішення про припинення попереднього розслідування”, – сказала вона.

Крістін Графнссон, головний редактор WikiLeaks, у своєму твіті сказала, що тепер фокус має перейти на “загрозу”, про яку Ассанж “попереджає роками: войовниче переслідування з боку США та загрозу, яку воно становить Першій поправці”.

Рішення прокуратури йде за червневим рішенням шведського суду про те, що Ассанжа не слід затримувати.

Нагадаємо, 11 квітня 2019 року Джуліана Ассанжа було заарештовано після семи років, проведених у посольстві Еквадору в Лондоні. Зараз він відбуває термін у 50 тижнів у британській в'язниці Бельмарш за порушення умов звільнення під заставу. 

США домагаються екстрадиції з Британії Ассанжа за обвинуваченням у незаконній публікації секретних матеріалів, зокрема імен засекречених джерел, а також у змові з ексаналітиком армії рядовим Челсі Меннінг у доступі до секретної інформації.

Британський суд призначив на 25 лютого 2020 року повне слухання у справі екстрадиції засновника Wikileaks Джуліана Ассанжа до США.

Ассанж отримав широку увагу громадськості за публікацію у WikiLeaks секретних матеріалів про участь США у війнах в Афганістані та Іраку. Джуліан Ассанж надіслав Al Jazeera, The Guardian, Der Spiegel і The New York Times близько 100 тис. секретних документів про перебіг війни в Афганістані. Частина документів стосується розстрілу мирних жителів. Після публікації деяких документів вибухнув міжнародний скандал. Ассанж також заявляв, що в його розпорядженні є ще близько 15 тис. секретних документів Пентагону.

Liked the article?
Help us be even more cool!