ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Репортери без кордонів" закликали суд переглянути рішення щодо доступу до даних журналістів "Схем"

01.11.2019, 13:38
Фото – Радіо Свобода
Фото – Радіо Свобода

Міжнародна правозахисна організація "Репортери без кордонів" висловила стурбованість через рішення суду, яким слідчим Державного бюро розслідувань було надано доступ до даних журналістів проєкту розслідувань "Схеми: корупція в деталях". Про це повідомляється на сайті організації, передає "Детектор медіа".

"Оскільки конфіденційність джерел є важливою для розслідувань, "Репортери без кордонів" (RSF) дуже стурбовані рішенням українського суду, який змусив журналістів із телепрограми розслідувань "Схеми" здати всі документи, що стосуються однієї з найбільш сенсаційних історій", – йдеться в повідомленні.

У бюро Східної Європи та Центральної Азії RSF вказали, що ця ситуація є правовим втручанням у роботу журналістів та порушенням конфіденційності їхніх джерел.

"Цей епізод є тим більше тривожним, оскільки він, здається, увічнює практику, що з’явилася під час нещодавньої виборчої кампанії. Ми закликаємо українські суди переглянути це рішення. Ми також закликаємо нову українську владу чітко обмежити винятки щодо конфіденційності джерел журналістів, припустимі законодавством", – ідеться в повідомленні.

Як повідомляв ІМІ, 17 жовтня Печерський районний суд Києва надав слідчим ДБР дозвіл на тимчасовий доступ до редакційної комунікації журналістів програми “Схеми: корупція в деталях”, які готували розслідування “Mr. Petro Incognito” (про таємну відпустку Петра Порошенка на Мальдівах, опубліковане в січні 2018 року під авторством Михайла Ткача і Наталки Седлецької).

Також слідчі отримали дозвіл на доступ до цілої низки інших внутрішньоредакційних даних – графіку роботи журналістів, операторів та водіїв, даних щодо оплати їхньої праці тощо.

Таке рішення суд ухвалив у межах досудового розслідування кримінального провадження ДБР щодо “незаконного переправлення осіб”, зокрема експрезидента, через державний кордон “з використанням завідомо підроблених документів”.

Згідно з рішенням суду, якщо редакція не надасть правоохоронцям зазначеної інформації, то суд за клопотанням слідчих ДБР “має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів”.

 

Liked the article?
Help us be even more cool!