ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

“Репортери без кордонів”: у Росії нова хвиля репресивних законів на тлі українського конфлікту

21.07.2014, 16:38

“Репортери без кордонів” заявляють, що підписаний президентом Росії Володимиром Путіним у ніч з 8 на 9 липня пакет законів, раптово прийнятих Державною думою 4 липня, зазіхає на принцип свободи інформації. В результаті був посилений контроль влади над інтернетом, а роботі платних телеканалів загрожує зрив. Про це повідомляється на сайті “Репортерів без кордонів”.

«Приймаючи цей черговий пакет законів, які обмежують свободу слова, без проведення справжніх слухань і порушуючи власні норми, Державна дума в черговий раз висловлює повне презирство до російським громадянам і, власне, до функції, яку вона покликана виконувати», - заявив керівник відділу Східної Європи та Центральної Азії «Репортерів без кордонів» Йоханн Бір.

«У продовження прийнятих за останні два роки реформ і в той час, коли інформація знаходиться в центрі уваги на тлі українського конфлікту, ці закони завдають сильного удару по плюралізму засобів масової інформації, а також зі свободи користування інтернетом і конституціональному праву на свободу слова», - зазначив Бір.

“Репортери без кордонів” нагадують, що у Росії з 1 першого січня 2015 року на платних або кодованих телеканалах реклама буде заборонена. Великі представники даного сектора схвильовані тим, що цей захід ставить під удар діяльність понад 150 каналів, що представляє половину з них. Офіційний мотив цього закону, «поставити в рівні умови» безкоштовні і платні телеканали, не має жодних підстав: основні безкоштовні телеканали не мають, ймовірно, доходів від підписки, проте вони отримують великі державні субсидії. Більш того, їх частка на ринку реклами продовжує складати понад 97%.

Як пишуть "Репортери", закон про заборону реклами на платних телеканалах був прийнятий в рекордні терміни: після подачі на розгляд 24 червня законопроект був прийнятий у першому читанні першого липня, потім в другому і третьому читанні 4 липня, після чого був підписаний п'ять днів по тому. До представників даного сектора ЗМІ не прислухалися, а поспіх відбилася і на самій редакції Закону, розмитою і двозначною.

Ще більше, пишуть “Репортери”, викликає настороженість те, що 3 липня парламентська комісія, що займається цим досьє, спочатку відклала розгляд законопроекти на початок осінньої парламентської сесії, але потім пішла на задній хід вже кілька годин потому. Коли ж комісія знову зібралася для того, щоб поставити проект закону на порядок денний, не було досягнуто кворум: на засіданні були присутні тільки чотири депутати. І проте, законопроект був прийнятий на пленарному засіданні наступного дня завдяки тільки одним голосам партії при владі Єдина Росія і до того, як до Держдуми надійшли всі необхідні висновки.

Великі безкоштовні канали, такі як «Росія», «Перший канал» або «НТВ» і так знаходяться під контролем Кремля, тому «чистка», яка очікує платні телеканали, може призвести до тяжких наслідків для того, що залишилося від плюралізму на російському екрані . Заборона реклами являє собою додаткову загрозу незалежному каналу «Дождь», який вже задушений тим, що був виключений з більшості кабельних і супутникових пакетів. До речі, недавно телеканал передав своє московське приміщення проурядової каналу «LifeNews».

У той час, пишуть “Репортери”, коли з екранів великих безкоштовних телеканалів йде невичерпний потік пропаганди на російського глядача в рамках українського конфлікту, великі безкоштовні канали, завдяки цій реформі, отримують несподівану підтримку. В умовах конкуренції з платними каналами, найчастіше більш адресними або тематичними, «Росія», «Перший канал» і «НТВ» структурно втрачали аудиторію: за одинадцять років їх аудиторія скоротилася з 58% до 40% населення.

Крім того, зауважують в організації, Інтернет у РФ під все більш жорстким контролем. Так, критика приєднання Криму коштує відтепер ще дорожче. «Публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Російської Федерації» вважаються правопорушенням з грудня 2013 року. Прийнята 4 липня поправка підвищує тепер максимальний термін тюремного ув'язнення до чотирьох років, а то й до п'яти, якщо ж правопорушення вчинено з використанням ЗМІ або інтернету.

Путін також підписав 30 червня поправки, які офіційно поширюють на інтернет контент санкції, передбачені для «публічних закликів до здійснення екстремістської діяльності».

Ще один тривожний закон, прийнятий поспішно, змусить, починаючи з вересня 2016 року, всі інститути, які збирають, обробляють або зберігають особисті дані російських громадян, робити це на серверах, що у Росії.

Всі прийняті 4 липня закони були підписані Володимиром Путіним в ніч з 8 на 9 липня. Навіть до їх затвердження Радою Федерації, зауважують "Репортери без кордонів".

Liked the article?
Help us be even more cool!