ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Радіо Культура запустило подкаст про українське мистецтво

Радіо Культура запустило подкаст про українське мистецтво. Фото – Суспільне

Радіо Культура запустило новий подкаст про українське мистецтво “Наше мистецтво”. Про це повідомляється на сайті Суспільного мовлення.

Авторкою подкасту є історикиня мистецтва Оксана Семенік. Радіоблог складається з двох сезонів, 15 епізодів, які розповідають про долі 23 мисткинь та 22 митців. 

У кожному епізоді авторка знайомить слухачів з долями українських митців, чиї твори довгий час були заборонені радянською владою або залишалися забутими. Серед них – історії про Олександру Екстер, Марію Примаченко, Михайла Бойчука, Якова Гніздовського, Аллу Горську, Олександра Архипенка та інших.

Оксана Семенік розповіла, що вже декілька років у мережі X популяризує історії про українське мистецтво для іноземної аудиторії. 

“Іноземці не знають нашого мистецтва, проте й ми самі не дуже багато знаємо про українське мистецтво. Цікавими історіями можна залучити більше людей. Я дуже рада, що Ірина Славінська рік тому запропонувала подумати над створенням радіоблогу. Я дуже радію, що тепер його можна послухати на зручних онлайн-платформах, причому на декількох одразу. Так, слухачі зможуть обрати зручну для них платформу та насолоджуватися історіями про українське мистецтво”, – розповіла історикиня мистецтва.

Перший епізод, присвячений розквіту дизайну, новим архітектурним стилям та імпресіонізму на початку ХХ століття в українському мистецтві, а також видатним особистостям, таким як Мурашко, Кричевський і Нарбут, чиї історії успіху були трагічно перервані, можна послухати тут.

Оксана Семенік – історикиня мистецтва та журналістка. Після початку повномасштабного вторгнення створила в соцмережі X сторінку Ukrainian Art History, яка перетворилася на найпопулярніший англомовний твіттер про українську культуру. Зараз на нього підписано понад 36 тисяч користувачів, серед яких, наприклад, американський історик Тімоті Снайдер. 

Як зазначає Суспільне, саме Оксана є однією з тих діячок, завдяки яким Метрополітен-музей у Нью-Йорку перейменував “Російських танцівниць” Деґа на “Танцівниць в українському вбранні”, а також перестав називати росіянами Архипа Куїнджі, Івана Айвазовського та Іллю Рєпіна.

Liked the article?
Help us be even more cool!