ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Раді рекомендують ухвалити в цілому законопроєкт про позбавлення держнагород у сфері культури

23.05.2023, 13:43
Фото – Суспільне
Фото – Суспільне

Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендує парламенту ухвалити в другому читанні законопроєкт №8374 щодо позбавлення державних нагород у сфері культури. 

Таке рішення комітет ухвалив 22 травня на своєму засіданні, повідомляється на сайті ВР.

Законопроєкт передбачає підстави для позбавлення нагород. Зокрема, позбавити державних нагород особу можна буде:

1) за наявності рішення суду про визнання її винною у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину, а також щодо окремих умисних кримінальних правопорушень за спеціально визначеними статтями Кримінального кодексу України, які стосуються злочинів проти основ національної безпеки України, правопорушень проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку тощо;

2) на підставі санкцій про позбавлення державної нагороди відповідно до Закону України “Про санкції”.

На засіданні комітет уточнив процедурні положення, пов’язані з повідомленням судами Президента України про ухвалення вироку щодо зазначених вище злочинів та правопорушень і рекомендував Верховній Раді України ухвалити законопроєкт у другому читанні та в цілому як закон.

Як повідомляв ІМІ, 21 березня Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт №8374, який пропонує розширити підстави для позбавлення артистів державних нагород. Зокрема, пропонується позбавляти нагород тих артистів, щодо яких застосовано санкції.

У січні стало відомо, що Верховна Рада розробляє закон щодо позбавлення державних нагород – почесного звання “Народний артист України” – російських виконавців, щодо яких були запроваджені санкції. 

Згідно з чинним Законом “Про державні нагороди України”, позбавлення державних нагород може бути проведене Президентом України лише в разі засудження нагородженого за тяжкий злочин за поданням суду у випадках, передбачених законом.

У 2022 році українські журналісти та правозахисні організації закликали Президента України Володимира Зеленського позбавити державних нагород – почесного звання “заслужений журналіст України” – журналістів, які зрадили Україну й роками працюють в інформаційному пропагандистському війську Росії.

7 січня 2023 року Президент України Володимир Зеленський своїм указом увів у дію рішення РНБО про персональні санкції щодо 119 публічних осіб, до яких увійшли російські артисти. До санкційного списку потрапили, зокрема, співаки Стас П'єха, Ірина Алегрова, Філіп Кіркоров.

Законопроєкт №8374 був зареєстрований у парламенті 20 січня 2023 року групою народних депутатів.

Liked the article?
Help us be even more cool!