ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Рада зробила крок до позбавлення держнагород підсанкційних артистів

23.03.2023, 13:29
Фото – ЖАРА TV
Фото – ЖАРА TV

Верховна Рада ухвалила 21 березня в першому читанні законопроєкт №8374, який пропонує розширити підстави для позбавлення артистів державних нагород. Зокрема, пропонується позбавляти нагород тих артистів, щодо яких застосовано санкції.

Йдеться про законопроєкт “Про внесення змін до деяких законів України щодо уточнення порядку відзначення видатних заслуг у сфері культури”, повідомила народна депутатка, заступниця голови Комітету ВР із питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроєкту, у Законі “Про державні нагороди України” розширюється коло підстав для позбавлення державних нагород осіб, які вчинили певні негативні дії, що отримали відповідну оцінку у вигляді рішень уповноважених державних органів. 

Зокрема, законопроєкт розширює статтю 16 “Позбавлення державних нагород” Закону “Про державні нагороди України”. Згідно з оновленнями до цієї статті, Президент України позбавляє державних нагород своїм указом. 

Позбавити держнагороди особу можуть:

  • на підставі рішення суду про визнання такої особи винною в скоєнні тяжкого або особливо тяжкого злочину, кримінальних правопорушень, передбачених статтями 1111, 1142, 422–4261, 434–4362 Кримінального кодексу України;
  • у разі застосування щодо такої особи санкції, передбаченої пунктом 24 частини першої статті 4 Закону України “Про санкції”.

Особа, позбавлена державної нагороди, втрачає право на пільги, передбачені для нагороджених осіб.

Також законопроєктом вносять зміни до Закону України “Про культуру”. Зокрема, вноситься нова стаття 121 “Відзначення за видатні заслуги у розвитку культури”. Ця стаття уточнює перелік видатних заслуг для розвитку культури України, за які громадяни, що працюють у сфері культури, можуть бути представлені до нагородження державними нагородами України. Також зазначається, що в разі вчинення діянь, які роблять негідними державної нагороди, особа, нагороджена державною нагородою, може бути її позбавлена.

За словами Євгенії Кравчук, законопроєкт надає можливість зняти всі державні нагороди й спеціальні звання з так званих “артистів-рашистів”.

“У нашому законодавстві є певна колізія, й Президент України може видати указ про позбавлення нагород, тільки якщо в законодавстві прописано підстави. Наразі такою підставою є лише вирок суду, а суди, як відомо, у нас тривають довго. Тому ми пропонуємо можливість зняти нагороди, якщо офіційно артист чи так званий “діяч культури” перебуває в санкційному списку”, – пояснила вона.

Також депутатка додала, що йдеться не лише про осіб з Російської Федерації, які свого часу багато років тому отримали звання заслуженого чи народного артиста України.

“Такі особи, як Кіркоров чи Басков, у нас давно під санкціями. Закон стосуватиметься й українських запроданців, які виступають у росії та розважають російську публіку”, – зауважила політикиня.

Нагадаємо, у січні стало відомо, що Верховна Рада розробляє закон щодо позбавлення державних нагород – почесного звання “Народний артист України” – російських виконавців, щодо яких були запроваджені санкції. 

Згідно з чинним Законом “Про державні нагороди України”, позбавлення державних нагород може бути проведене Президентом України лише в разі засудження нагородженого за тяжкий злочин за поданням суду у випадках, передбачених законом.

У 2022 році українські журналісти та правозахисні організації закликали Президента України Володимира Зеленського позбавити державних нагород – почесного звання “Заслужений журналіст України” – журналістів, які зрадили Україну й роками працюють в інформаційному пропагандистському війську Росії.

7 січня 2023 року Президент України Володимир Зеленський своїм указом увів у дію рішення РНБО про персональні санкції щодо 119 публічних осіб, до яких увійшли російські артисти. До санкційного списку потрапили, зокрема, співаки Стас П'єха, Ірина Алегрова, Філіп Кіркоров.

Законопроєкт №8374 був зареєстрований у парламенті 20 січня 2023 року групою народних депутатів.

Liked the article?
Help us be even more cool!