ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Рада розробляє закон щодо позбавлення держнагород санкційних російських артистів

11.01.2023, 15:19
Фото – ЖАРА TV
Фото – ЖАРА TV

Верховна Рада розробляє закон щодо позбавлення державних нагород – почесного звання “Народний артист України” – російських виконавців, щодо яких були запроваджені санкції. 

Про це повідомила Укрінформу заступниця голови парламентського Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук.

За її словами, внесення до санкційного списку може стати підставою для позбавлення російських виконавців звань народного артиста України і створить відповідний юридичний механізм.

“З приводу артистів, які мали звання в Україні. Коли президент присвоює звання (народного артиста. – Ред.), то є процедура – вона прописана у відповідному законі… Відповідно, має бути указ президента про позбавлення цього звання – зворотний шлях. Наразі в законі такої процедури не прописано. Ми вже це обговорювали з МКІП, а вони – з департаментом Офісу президента, що має бути короткий закон, де одна з підстав – це внесення до санкцій. Думаю, що найближчим часом ми питання це опрацюємо”, – сказала вона.

Водночас Кравчук зауважила, що санкції, накладені президентом на російських артистів-пропагандистів, уже містили пункт про позбавлення звань і державних нагород. Тож наразі розробляється юридичний механізм щодо реалізації цього пункту.

Нагадаємо, 7 січня Президент України Володимир Зеленський своїм указом увів у дію рішення РНБО про персональні санкції щодо 119 публічних осіб, до яких увійшли російські артисти. До санкційного списку потрапили, зокрема, співаки Стас П'єха, Ірина Алегрова, Філіп Кіркоров.

Згідно із Законом “Про державні нагороди України”, позбавлення державних нагород може бути проведене Президентом України лише в разі засудження нагородженого за тяжкий злочин за поданням суду у випадках, передбачених законом.

У 2022 році українські журналісти та правозахисні організації закликали Президента України Володимира Зеленського позбавити державних нагород – почесного звання “Заслужений журналіст України” – журналістів, які зрадили Україну й роками працюють в інформаційному пропагандистському війську Росії.

У 2021 році Рада з питань свободи слова та захисту журналістів при Президентові України рекомендувала главі держави припинити надавати почесного звання “Заслужений журналіст України”, а також ініціювати відповідні зміни до Закону “Про державні нагороди України”. Цю ініціативу Ради 3 червня підтримали низка медійних та правозахисних організацій.

Liked the article?
Help us be even more cool!