ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Рада запровадила штрафи за образливі повідомлення сексуального характеру в інтернеті

Фото – Aaron Wojack for The New York Times

Верховна Рада ухвалила закон, яким запроваджує штрафи до 2720 грн за надсилання образливих повідомлень сексуального характеру з використанням електронних комунікацій. Документ 28 травня відправили на підпис Президенту України.

Відповідний закон №8329 про внесення змін до Кодексу про адміністративні правопорушення (КУпАП) у зв'язку з ратифікацією Стамбульської конвенції парламент ухвалив 22 травня 2024 року, повідомляє Судово-юридична газета. 

Зокрема, закон доповнив КУпАП новими статтями, серед них 173-7 – сексуальне домагання. За цією статтею сексуальне домагання, тобто умисне вчинення проти бажання особи образливих, принизливих дій сексуального характеру, виражених вербально або невербально (слова, жести, рухи тіла), серед іншого з використанням електронних комунікацій, передбачено:

  • штраф від 1360 до 2720 грн;
  • або громадські роботи на строк від 20 до 40 годин;
  • або виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням 20% заробітку.

Також у законі є нова стаття 173-6 – вчинення насильства за ознакою статі, тобто умисне вчинення будь-яких діянь (дій або бездіяльності) фізичного, психологічного чи економічного характеру, спрямованих проти конкретної особи через її належність до певної статі чи стереотипні уявлення про соціальні ролі (становище, обов’язки, поведінку тощо) жінки або чоловіка в суспільстві, внаслідок чого була завдана шкода фізичному (без спричинення тілесних ушкоджень) або психічному здоров’ю потерпілого. 

За такі дії передбачено штраф від 1700 до 3400 грн, або громадські роботи на строк від 20 до 40 годин, або виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням 20% заробітку.

Як повідомляв ІМІ, у червні 2022 року Верховна Рада ратифікувала Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству щодо жінок і домашньому насильству (Стамбульську конвенцію). 

Стамбульська конвенція – міжнародний договір, присвячений боротьбі проти насильства щодо жінок та домашнього насильства. Цей документ спрямований на запобігання насильницьким діям, захист і підтримку жертв, а також на залучення винних до відповідальності. Конвенція встановлює кримінальну відповідальність за всі форми насильства (психологічне, фізичне, сексуальне та економічне).

Liked the article?
Help us be even more cool!