ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Рада закликає країни-учасниці Римського статуту виконати рішення МКС щодо арешту Путіна

20.03.2023, 16:58
Фото – Суспільне
Фото – Суспільне

Верховна Рада закликала сторони-учасниці Римського статуту здійснити заходи для виконання рішення Міжнародного кримінального суду про видавання ордера на арешт президента рф володимира путіна та уповноваженої з прав дитини в офісі президента рф марії львової-бєлової.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк у телеграмі, передає Укрінформ.

"Верховна Рада схвалила звернення до сторін – учасниць Римського статуту здійснити всі можливі заходи для виконання рішення Міжнародного кримінального суду про видачу ордера на арешт президента рф путіна", – написав Железняк.

За його словами, відповідну постанову “Про Заяву Верховної Ради України про необхідність забезпечення відповідальності осіб, винних у вчиненні найтяжчих злочинів за міжнародним правом на території України” (№9122) підтримали 335 парламентаріїв.

Зокрема, Верховна Рада звертається до парламентів та урядів іноземних держав, універсальних і регіональних міжнародних організацій та міжпарламентських асамблей із проханням рішуче засудити найтяжчі злочини за міжнародним правом, скоєні збройними силами рф, іншими підконтрольними їй військовими формуваннями, окупаційними адміністраціями росії на території України, політичним та військовим керівництвом рф.

ВР закликає здійснити всі можливі заходи для розслідування цих злочинів, притягнення до відповідальності та справедливого покарання всіх винних.

Парламент також звертається до міжнародної спільноти з вимогою здійснювати найжорсткіший політичний і санкційний тиск на росію та її посадових осіб, зокрема найвище керівництво.

Окрім того, Верховна Рада наполегливо закликає сторони-учасниці Римського статуту здійснити всі можливі заходи для виконання рішення Палати попереднього провадження Міжнародного кримінального суду про видавання ордера на арешт президента російської федерації володимира путіна та уповноваженої з прав дитини в офісі президента рф марії львової-бєлової та їхнє подальше передання в розпорядження суду.

Водночас ВР просить держави та інші зацікавлені сторони надати максимально можливу підтримку діяльності Міжнародного центру з кримінального переслідування злочину агресії проти України задля пришвидшення і посилення розслідування шляхом отримання ключових доказів.

Як повідомляв ІМІ, 17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд виписав ордери на арешт на російського президента Володимира Путіна та уповноважену Офісу президента РФ з прав дитини Марію Львову-Бєлову. Вони звинувачуються в незаконній депортації населення (дітей) та незаконному перевезенні населення (дітей) з окупованих регіонів України до Російської Федерації.

Україна говорить про 16 тис. депортованих дітей, міжнародні слідчі оцінили їхню кількість приблизно в 6 тис. станом на лютий 2023 року.

20 березня 2023 року головний прокурор Міжнародного кримінального суду в Гаазі Карім Хан заявив, що виданий судом ордер на арешт російського диктатора Володимира Путіна довічний. 

Liked the article?
Help us be even more cool!