ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Рада Європи розкритикувала Мальту через розслідування вбивства журналістки

30.05.2019, 11:25
Фото – ukrinform.ua

Рада Європи прийняла доповідь щодо стану верховенства права на Мальті з різкою критикою на адресу влади цієї країни. Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Malta Today.

Комітет Парламентської асамблеї Ради Європи ухвалив доповідь, підготовлену нідерландським депутатом Пітером Омцігтом, щодо вбивства журналістки Дафни Каруани Галісії і верховенства права на Мальті.

Омцігт перелічив кілька проблем, пов'язаних із розслідуванням вбивства, включно з неспроможністю мальтійської поліції запросити у своїх німецьких колег інформацію з ноутбука Каруани Галісії. Ноутбук передала німецькій поліції сім'я Каруани Галісії за кілька місяців після вбивства.

До інших серйозних зауважень належать "підбурливі й оманливі заяви осіб, близьких до прем'єр-міністра" і "можливість того, що Мальтійська служба безпеки могла володіти попередніми відомостями про змову з метою вбивства".  І служба безпеки, і поліція заперечували, що знали про вбивство.

Європарламент виступив із застереженнями Мальті і Словаччині після вбивств журналістів

Доповідь стверджує, що Мальта потребує "фундаментальної, цілісної реформи", підкреслюючи необхідність забезпечення ефективної системи стримувань і противаг щодо канцелярії прем'єр-міністра.

Документ також спрямований проти продажу мальтійського громадянства і наполягає на тому, що Мальта може становити загрозу для ЄС.

“Слабкості Мальти є джерелом вразливості для всієї Європи: мальтійське громадянство – це громадянство Європейського Союзу, мальтійська віза – це шенгенська віза, а мальтійський банк дає доступ до європейської банківської системи. Якщо Мальта не може або не хоче виправити свої слабкості, європейські інститути повинні втрутитися”, – йдеться в доповіді.

Прем'єр-міністр Мальти назвав доповідь “упередженою” і розкритикував її автора через його причетність у минулому до теорій змови щодо збитого над сходом України у 2014 році малайзійського “Боїнга”.

Як повідомляв ІМІ, 16 жовтня 2017 року на Мальті внаслідок вибуху автомобіля загинула журналістка Дафна Каруана Галісія, яка розслідувала корупційні злочини в рамках проекту Panama Papers.

53-річна Каруана Галісія була авторкою популярного блогу, в якому писала про випадки корупції серед високопоставлених політиків. Зокрема, звинувачувала в корупції прем’єр-міністра Джозефа Муската та його дружину.

Син журналістки Метью Галісія звинуватив у її смерті “мафіозну державу”.

Троє синів Дафни Каруани Галісії вимагають відставки прем’єр-міністра Мальти Джозефа Муската.

20 жовтня 2017 року речниця уряду Мальти повідомила, що вибухівку, від якої загинула журналістка, прикріпили під її машиною і привели в дію дистанційно.

Уряд Мальти запропонував нагороду в 1 млн євро за інформацію, яка допоможе розкрити вбивство.

22 жовтня 2017 року у Валлетті (столиця Мальти) тисячі жителів вийшли на демонстрацію за справедливість після вбивства Дафни Каруани Галіції. Демонстранти вимагали якнайшвидшого розслідування цього випадку і припинення корупції.

Liked the article?
Help us be even more cool!