ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Рада в першому читанні заборонила пропаганду російського неонацизму

01.04.2022, 17:02
Російська бронетехніка в Гостомелі. Фото ГУР МО
Російська бронетехніка в Гостомелі. Фото ГУР МО

У п’ятницю, 1 квітня, Верховна Рада ухвалила за основу законопроєкт №7214 про заборону пропаганди російського неонацистського тоталітарного режиму, акту агресії проти України з боку Російської Федерації як держави-терориста, символіки, яка використовується збройними та іншими воєнними формуваннями Російської Федерації у війні проти України.

Про це повідомили народний депутат Микола Княжицький, народний депутат Ярослав Железняк, сайт партії “Слуга народу”.

У пояснювальній записці сказано, що 24 лютого 2022 року Російська Федерація розпочала відкриту війну проти України, а символами агресії проти України керівництво держави-терориста намагається зробити літери “Z” та “V”. “Визнавши на рівні закону неонацистський характер як усього політичного режиму сучасної Росії, так і символіки, яка використовується для індикації виправдання та підтримки війни, Україна тим самим надасть приклад іншим країнами долучитись до ставлення до путінської Росії як звичайного неонацистського режиму, який майже нічим не відрізняється від фашистських і нацистських режимів середини ХХ сторіччя”, – пишуть автори.

Так, проєкт закону забороняє використання преси для пропаганди російського неонацистського тоталітарного режиму та агресії проти України. Те саме стосується теле- та радіоефіру. Також забороняється реєструвати друкований ЗМІ, назва якого містить символіку російського вторгнення в Україну. 

У Законі “Про політичні партії” забороняється створення і діяльність партій, які спрямовані на пропаганду російського режиму, агресії та символіки, яка використовується у війні проти України.

Також документ забороняє юридичним особам використовувати в назві таку символіку.

У Законі “Про боротьбу з тероризмом” з’являється новий термін:

“держава-терорист – держава, яка офіційно і відкрито, з використанням власних збройних сил та (або) інших державних воєнних формувань здійснює терористичні акти, акти міжнародного тероризму”.

А терористична діяльність охоплює “пропаганду російського неонацистського тоталітарного режиму, акту агресії проти України з боку Російської Федерації як держави-терориста”.

Зазначимо, що перед ухваленням в цілому текст законопроєкту може зазнати змін.

Як повідомляв ІМІ, парламент Литви 24 березня взяв до розгляду два проєкти поправок до кодексу адміністративних правопорушень, мета яких – прирівняти георгіївську стрічку та символи Z та V до нацистських та комуністичних символів.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав усі держави криміналізувати використання “Z” як способу публічно підтримати загарбницьку війну росії.

Liked the article?
Help us be even more cool!