ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Рада ратифікувала Конвенцію про доступ до офіційних документів

20.05.2020, 12:27
Фото – Інформатор
Фото – Інформатор

Верховна Рада проголосувала за законопроєкт №0032 "Про ратифікацію Конвенції Ради Європи про доступ до офіційних документів", повідомляє "Доступ до правди".

Ратифікацію конвенції підтримали 305 народних депутатів.

"Ратифікація конвенції сприятиме подальшому підвищенню прозорості в діяльності органів державної влади та стандартів прав людини в Україні", – наголошується в пояснювальній записці.

Таким чином, Україна стала десятою країною, необхідною для набрання конвенцією чинності. Раніше цей документ ратифікували дев’ять країн – Швеція, Боснія і Герцеговина, Естонія, Фінляндія, Норвегія, Молдова, Хорватія, Чорногорія та Литва. Враховуючи те, що Конвенція набуває чинності з десятою ратифікацією, Україна ввійде в історію, запустивши в дію цей важливий міжнародний документ.

Нагадаємо, законопроєкт був зареєстрований у Раді 31 січня.

Україна підписала Конвенцію Ради Європи про доступ до офіційних документів у квітні 2018 року. Проте голосування за ратифікацію було зірвано в парламенті попереднього скликання (законопроєкт не набрав необхідної кількості голосів, зокрема й через активну протидію Радикальної партії та її лідера).

Із вересня 2019 року Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики нового складу парламенту актуалізував необхідність ратифікації. Було надіслано листи, пройдено етап погоджень у міністерствах. 17 січня Рада з питань свободи слова та захисту журналістів при Президентові України підтримала ратифікацію Тромської конвенції. 

Конвенцію Ради Європи про доступ до офіційних документів, або Тромську конвенцію (її текст було підписано в місті Тромсо, Норвегія), відкрили для підписання 18 червня 2009 року. Він набуває чинності після того, як 10 держав-членів Ради Європи його ратифікують.

Liked the article?
Help us be even more cool!