ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Рада проголосувала в першому читанні законопроєкт, що обмежує доступ до судових рішень

Верховна Рада проголосувала в першому читанні за законопроєкт №7033-д “Про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання розголошенню окремих відомостей у текстах судових рішень”. 

Про це повідомила народна депутатка від Європейської солідарності Ірина Геращенко.

За її словами, законопроєкт підтримали 250 депутатів від “Слуги народу” та колишні представники забороненої “Опозиційної платформи – За життя”.

Геращенко нагадала, що законопроєкт пропонує на час воєнного стану та рік після обмежити доступ до судових рішень у справах, які становлять особливий суспільний інтерес.

Також, якщо законопроєкт ухвалять у нинішній редакції, судді отримаюбть право на власний розсуд вилучати із судових рішень інформацію, що може, за їхньою оцінкою, зашкодити безпеці у справах, розглянутих у відкритому засіданні.

“По-третє, пропонується суттєво розширити перелік відомостей, які не можна розголошувати”, – написала Геращенко.

Як повідомляв ІМІ, 16 травня 2024 року низка правозахисних організацій закликала Верховну Раду не ухвалювати законопроєкт  №7033-д “Про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання розголошенню окремих відомостей у текстах судових рішень”. Правозахисники заявили, що законопроєкт обмежує доступ до інформації та рішень судового реєстру, які становлять значний суспільний інтерес і є важливими для реалізації функцій громадського контролю за діяльністю органів правопорядку.

23 травня українські журналісти та медійні організації закликали Верховну Раду не ухвалювати цей законопроєкт. 

Liked the article?
Help us be even more cool!