ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналісти закликають Раду відхилити законопроєкт, що обмежує доступ до судових рішень

Ілюстрація ІМІ
Ілюстрація ІМІ

Українські журналісти та медійні організації закликають Верховну Раду не ухвалювати законопроєкт №7033-д “Про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання розголошенню окремих відомостей у текстах судових рішень”. 

Про це йдеться в заяві, підписантами якої є Інститут масової інформації, видання судової журналістики “Ґрати”, громадська організація та група видань “Детектор медіа”, Медіарух.

Заявники вважають, що цей законопроєкт суттєво перешкоджатиме висвітленню кримінальних справ, повʼязаних з війною, та в результаті позбавить громадськість контролю над правосуддям у важливих судових процесах. 

Така ініціатива “фактично закриває від громадськості рішення в справах, пов’язаних із війною, нацбезпекою, військом та мобілізацією, – таких, що становлять значний суспільний інтерес”. 

“Ми вбачаємо в законопроєкті 7033-д спробу цензури, яка значно звузить можливості громадського контролю над важливими судовими процесами та, ймовірно, сприятиме суддівському свавіллю”, – йдеться в заяві. 

Крім того, журналісти видань, що систематично висвітлюють важливі для суспільства судові процеси та розслідування, вбачають у цьому ризики перешкоджання їхній роботі, а також права читачів на отримання достовірної інформації про події в Україні. 

“З початку російського широкомасштабного вторгнення ми активно моніторимо і висвітлюємо судові процеси щодо злочинів, повʼязаних із війною, нацбезпекою, щодо колаборантів, ухилення від мобілізації тощо, спираючись серед іншого і на дані з Єдиного реєстру судових рішень”, – йдеться в заяві. 

Підписанти заяви наводять перелік, що передбачає законопроєкт 7033-д:

  • Відтермінування публікації судових рішень – за задумом авторів законопроєкту, документи зʼявляться в реєстрі лише через рік після закінчення воєнного стану.
  • Наділяє суддів правом “з міркувань безпеки” не публікувати інформації, що була оголошена у відкритому засіданні та яка, на думку суддів, “може сприяти ідентифікації” місць та закладів критичної інфраструктури. “Проте ці відомості легко можна знайти в інтернеті. А при прийнятті цього рішення судді керуватимуться лише своїми переконаннями. З судового реєстру зникнуть усі рішення у зазначених справах, що були прийняті з початку введення воєнного стану”, – йдеться в заяві. 

Підписанти заяви зазначають, що судді й зараз замість того, щоб закривати від громадськості лише чутливу інформацію, воліють закривати весь судовий процес, “посилаючись на розмите формулювання “з міркувань безпеки”, і рішення у справі внаслідок цього журналістам неможливо знайти в реєстрі”.

“Новий законопроєкт масштабує та узаконить цю практику”, – зазначають заявники та закликають депутатів відхилити цей законопроєкт.

Розглянути цей законопроєкт Верховна Рада може вже сьогодні, 23 травня. 

Заява відкрита для підписання – підписи додати можна за лінком

Як повідомляв ІМІ, 16 травня низка правозахисних організацій закликала Верховну Раду не ухвалювати законопроєкт  №7033-д “Про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання розголошенню окремих відомостей у текстах судових рішень”. Правозахисники заявили, що законопроєкт обмежує доступ до інформації та рішень судового реєстру, які становлять значний суспільний інтерес і є важливими для реалізації функцій громадського контролю за діяльністю органів правопорядку.

Liked the article?
Help us be even more cool!