ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Рада попередньо дозволила журналістам вільно пересуватися під час комендантської години

Фото – Укрінформ

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт №11321, який, зокрема, надає можливість журналістам вільно пересуватися під час комендантської години в межах ведення своєї професійної діяльності. Цю норму запропонували та сформулювали експерти Інституту масової інформації.

Директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк зазначила, що ця ініціатива є надзвичайно важливою для забезпечення свободи слова та професійної діяльності журналістів в умовах воєнного стану.

“Ми вітаємо ухвалення парламентом у першому читанні законопроєкту, який дозволить журналістам переміщатися під час комендантської години за наявності акредитації ЗСУ”, – сказала вона. 

Романюк нагадала, що ІМІ довгий час звертав увагу на проблему пересування журналістів під час комендантської години, особливо в тилових містах. Низка журналістів повідомила організації про перепони, з якими вони стикалися, повертаючись із відряджень. 

“На блокпостах, окрім акредитації ЗСУ, у них вимагали додаткові документи для пропуску, а в кожному місті діяла своя система пропуску. Ухвалення цього законопроєкту дозволить уникнути таких ситуацій у майбутньому, спростить роботу медійників і забезпечить ефективніше висвітлення подій в Україні. Ми сподіваємося на швидке ухвалення закону в цілому та закликаємо всі відповідні органи сприяти його реалізації”, – сказала Оксана Романюк.

За ухвалення законопроєкту “Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення деяких гарантій діяльності медіа, журналістів та громадян на доступ до інформації” 16 липня проголосували 247 народних депутатів, повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин на своїй фейсбук-сторінці.

Він перелічив, що передбачає законопроєкт:

  • Надає можливість журналістам вільно пересуватися під час комендантської години в межах ведення своєї професійної діяльності. Стосується ЗМІ, акредитованих Генеральним штабом Збройних сил України.
  • Забезпечує нові гарантії для тих, хто пише для медіа, бувши не в штаті, а працює за цивільно-правовим договором. Це локальні продюсери переважно іноземних ЗМІ (термін "фіксери" не коректний).
  • Звільняє онлайн-медіа від відповідальності за коментарі користувачів, публікації в блогах та інший контент, який не створений їхніми працівниками, якщо він видалений за три дні з отримання ухвали суду.
  • Дає нові можливості суспільству стежити за роботою депутатів у комітетах.

Тепер Комітет з питань свободи слова готує законопроєкт до другого читання, додав Юрчишин і зазначив, що готові залучати до цього процесу всіх зацікавлених – журналістів, медіаменеджерів та громадськість. 

“Маємо два тижні, щоб напрацювати додаткові механізми сприяння прозорості влади та роботі журналістів”, – написав нардеп.

Що передувало 

Як повідомляв ІМІ, 6 березня 2024 року Інститут масової інформації закликав військово-цивільні адміністрації дозволити журналістам, які мають акредитацію Збройних сил України, вільно переміщатися в тилових містах під час комендантської години.

Низка журналістів повідомила ІМІ про те, що їх не пускали до тилових міст під час повернення з відряджень у період комендантської години. За словами медійників, у них на блокпостах, окрім акредитації ЗСУ, вимагають додаткові документи для пропуску. І в кожному місті діє своя система пропуску.

З травня 2024 року Міжнародний фонд страхування журналістів почав приймати заявки українських журналістів, фіксерів, фото/відеооператорів, які виконують редакційні завдання в зонах бойових дій.

6 червня 2024 року до Верховної Ради внесли законопроєкт, який, зокрема, дозволяє журналістам вільно пересуватися під час комендантської години.

Liked the article?
Help us be even more cool!