ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

До Ради внесли законопроєкт, який дозволить журналістам вільно пересуватися під час комендантської години

Ілюстрація ІМІ
Ілюстрація ІМІ

У Верховній Раді 5 червня зареєстрували законопроєкт №11321 щодо посилення деяких гарантій діяльності медіа, журналістів та громадян на доступ до інформації.

Про це 6 червня повідомив один з ініціаторів проєкту, голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин.

Депутат вказав, що передбачає законопроєкт:

  • можливість вільно пересуватися під час комендантської години в межах ведення своєї професійної діяльності. Це можна буде робити за умов акредитації від Збройних сил України та за наявності відповідних документів.

“Така норма спростить роботу кореспондентам, які сьогодні висвітлюють події на фронті. А також допоможе журналістам, чий фах передбачає роботу вночі для швидкого донесення інформації та розслідувань”, – зазначив Юрчишин. 

  • законопроєкт надає нові гарантії позаштатним працівникам ЗМІ – фіксерам (локальним продюсерам), які працюють за цивільно-правовим договором. 

“Адже зараз такі працівники не мають тих самих гарантій. Відповідно, недоброчесним особам набагато легше переслідувати людей поза штатом”, – зазначив він. 

  • законопроєкт звільняє онлайн-медіа від відповідальності за коментарі користувачів, публікації в блогах та інший контент, створений не їхніми працівниками, якщо його видалили протягом трьох днів з моменту отримання ухвали суду. 

“Це може відбуватися не тільки на підставі скарги чи рішення Нацради з питань телебачення, а й якщо судом відкрито провадження у відповідній справі. Через навалу російських ботів стало складніше оперативно відстежувати всі коментарі. Така пропозиція значно скоротить час та витрати ЗМІ на судову тяганину”, – зазначив Юрчишин. 

Він додав, що це лише “частина корисних норм, які ми заклали в законопроєкт. І лише невелика частина того, що потрібно впровадити для покращення умов роботи медійників”.

Як повідомляв ІМІ, 6 березня 2024 року Інститут масової інформації закликав військово-цивільні адміністрації дозволити журналістам, які мають акредитацію Збройних сил України, вільно переміщатися в тилових містах під час комендантської години.

Низка журналістів повідомила ІМІ про те, що їх не пускали до тилових міст під час повернення з відряджень у період комендантської години. За словами медійників, у них на блокпостах, окрім акредитації ЗСУ, вимагають додаткові документи для пропуску. І в кожному місті діє своя система пропуску.

З травня 2024 року Міжнародний фонд страхування журналістів почав приймати заявки українських журналістів, фіксерів, фото/відеооператорів, які виконують редакційні завдання в зонах бойових дій.

Страхове покриття – до 100 тисяч доларів США на відшкодування медичних витрат у разі ушкодження. В разі загибелі журналіста родина отримує $100 тисяч.

Міжнародний фонд страхування журналістів – це ініціатива шести громадських організацій: АНРВУ, Фундації “Суспільність”, ІМІ, “Детектора медіа”, ЦЕДЕМ, ІРРП.

Liked the article?
Help us be even more cool!