ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Пропагандист Малькевич у фільмі про окуповану ЗАЕС погрожував ядерним вибухом

Російський пропагандист Олександр Малькевич зняв фільм про роботу окупованої РФ Запорізької атомної електростанції, у якому він на камеру погрожує ядерним вибухом, демонструючи червону кнопку, яка “готова”.

Про випуск фільму повідомив пропагандистський ресурс “Запорізький телеграф”.

Представниця Інституту масової інформації в Запорізькій області Наталя Виговська подивилася стрічку.

За її словами, фільм побудовано на російських пропагандистських наративах про те, що ЗАЕС обстрілюють Збройні сили України, але російські окупанти мужньо забезпечують безпеку станції і запобігають “радіаційній катастрофі у світі”.

Також у фільмі кілька разів повторюється наратив про ядерну безпеку Європи, яку забезпечують російські окупанти й сам Малькевич, а також про погану роботу МАГАТЕ, яка не стає на бік РФ. 

У фільмі Олександр Малькевич, пересуваючись територією ЗАЕС, розповідає про “життя станції під обстрілами”, використовує фрази “укрофашисти”, “київські бойовики”, “київський режим”, “кліка Зеленського”, “терористи” тощо.

Відеоряд становлять кадри з окупованої станції, ключові російські наративи, маніпуляції, фейки й оціночні судження самого автора кіно. Водночас у фільмі Малькевич не згадує, як російські окупанти опинилася на Запорізькій атомній станції і чому з вересня 2022 року ЗАЕС фактично зупинила свою роботу.

Пропагандист Малькевич перебуває на окупованій ЗАЕС і знімає про неї кіно. Скрин ІМІ: Рутуб

Як зазначає представниця ІМІ, фільм скомпоновано на основі власних сюжетів Малькевича про ЗАЕС, зроблених на початку повномасштабного вторгнення у 2022 році, і його поїздки на окуповану станцію у вересні 2024 року. 

У його фільмі присутнє тільки одне джерело інформації – окупаційний директор станції Юрій Черничук. Саме він показує “наслідки обстрілів” ЗАЕС, які датуються осінню 2022 року. Так, Юрій Черничук, який у квітні 2024 року заочно отримав 10 років позбавлення волі за пособництво державі-агресору, показує мінімально пошкоджену ділянку дороги, розповідаючи, що це була “атака ВСУ” восени 2022 року. Також у кіно фігурує ще одне “місце обстрілу”, датоване 2022 роком, без жодних підтверджень інформації, як постраждало це місце. 

Окупаційний директор показує пропагандисту пошкоджену дорогу. Скрин ІМІ: Рутуб

Крім цього, Малькевич проводить знімання в блоковому щитку ЗАЕС, де він великим планом демонструє червону кнопку зі словами, що “тут усе готово, щоб в екстреному випадку відреагувати та захистити світ”.

Малькевич показує аудиторії, як окупанти можуть створити ядерний вибух. Скрин ІМІ: Рутуб

Пропагандист Малькевич заявляє, що станція працює, хоча “всі блоки зупинено”. Окупаційний директор ЗАЕС водночас порівнює атомну станцію з “чайником, який споживає з енергосистеми електроенергію”. У фільмі Черничук розповідає Малькевичу про те, що станція перестане працювати, “коли тут буде зелений лужок через сто років”. Також, говорить він, “основний продукт, що виробляє ЗАЕС, – це безпека”, знову згадуючи “зелений лужок, що розташований за периметром”, якому за час окупації “не було завдано шкоди”. Крім того, зрадник наголошує, що і він, і Малькевич, усі разом “захищають Європу від катастрофи”.

Нагадаємо, найбільша в Європі атомна електростанція перебуває в російській окупації з березня 2022 року. Окупація порушила ядерну безпеку в регіоні, тож світ продовжує закликати росіян якнайшвидше покинути територію станції.

Малькевич, який стоїть за створенням на ТОТ Запорізької області пропагандистського медіахолдингу “За!Медіа”, у своєму проєкті “Путьовиє замєткі” знімає короткометражки про життя на окупованих територіях Донецької, Луганської, Херсонської і Запорізької областей. Фільм “Запорізька АЕС: робота під обстрілами” став 25-м випуском у межах цього проєкту.

Як повідомляв ІМІ, рік тому РФ виділила щонайменше 49 мільйонів російських рублів ($503 тис.) на створення серіалу про окуповану Запорізьку АЕС “Мирний атом”. За сценарієм це мав бути детектив про молодого російського інженера-атомника, який їде на окуповану територію “відновлювати”, але “стикається з підступністю диверсантів, обстрілами територій”.

Liked the article?
Help us be even more cool!