ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Прокуратура Криму повідомила про підозру ефесбівцю, причетному до ув’язнення Єсипенка

Фото – Крим.Реалії
Фото – Крим.Реалії

Прокуратура АР Крим та міста Севастополя повідомила про підозру слідчому ФСБ Росії, який причетний до незаконного ув’язнення українського журналіста, позаштатного співробітника Радіо Свобода (проєкт "Крим.Реалії") Владислава Єсипенка.

Про це повідомляється на фейсбук-сторінці прокуратури.

Дії підозрюваного кваліфіковано як воєнний злочин, а саме порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). Йому загрожує до 12 років позбавлення волі.

За даними слідства, підозрюваний, який є громадянином РФ, працював на окупантів та обіймав посаду "слідчого УФСБ Росії в Республіці Крим та м. Севастополі". 

"Саме він розпочав незаконне кримінальне провадження відносно Владислава Єсипенка та вніс завідомо неправдиві відомості щодо обставин вчинення "злочину". Окупаційний слідчий прийняв справу до провадження та розпочав слідство", – зазначає прокуратура.

До цього, нагадала прокуратура, окупаційні силовики незаконно затримали Єсипенка без жодного процесуального оформлення. 

"Його перевезли та помістили до підвалу, де застосовували фізичну силу, електричний струм та моральний тиск. "Правоохоронці" змушували "затриманого" зізнатися в злочині, що пов'язаний з незаконним виготовленням, переробленням чи ремонтом вибухових пристроїв, якого він не скоював (прокуратура автономії раніше повідомила про підозру окупаційному оперативному працівнику, який причетний до вказаних дій)", – йдеться в повідомленні.

Як повідомляв ІМІ, у грудні 2022 року прокуратура АР Крим та міста Севастополя повідомила про підозру оперативнику ФСБ Росії, який причетний до катування та незаконного ув’язнення Владислава Єсипенка. Дії підозрюваного кваліфіковано як порушення законів та звичаїв війни (ст. 438 КК України).

16 лютого 2022 року підконтрольний Росії Сімферопольський районний суд засудив фрилансера Радіо Свобода Владислава Єсипенка до шести років у колонії загального режиму в справі про незаконне зберігання і перевезення вибухового пристрою.

Владислав Єсипенко під час виступу з останнім словом у суді 15 лютого заявив, що вважає справу політичною.

Владислава Єсипенка затримали 10 березня 2021 року. Він брав участь в акції до дня народження Тараса Шевченка, що відбулася в Сімферополі 9 березня. Журналісту "інкримінували" збір інформації "в інтересах спецслужб України", зокрема Служби зовнішньої розвідки. Як стверджують в ФСБ, Єсипенко "здійснював фото- і відеофіксацію місцевості, об’єктів життєзабезпечення і місць масового перебування людей на території Криму.

Владислав Єсипенко заявляв, що слідчі ФСБ рф застосовували до нього тортури, щоб домогтися визнання провини.

Liked the article?
Help us be even more cool!