ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Президенту Чилі оголосили імпічмент через Pandora Papers

10.11.2021, 10:43
Фото – Iván Alvarado / Reuters / theguardian.com
Фото – Iván Alvarado / Reuters / theguardian.com

Нижня палата національного парламенту Чилі оголосила імпічмент президенту країни Себастьяну Піньєрі через дані про його операції, оприлюднені в Pandora Papers.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на AP.

Голосування за імпічмент зібрало мінімальні 78 голосів, необхідних у Палаті депутатів зі 155 членів, та відбулося після марафонської 20-годинної сесії сенату. 67 депутатів проголосували проти імпічменту, зокрема декілька представників опозиції. Інші утрималися або були відсутні.

Парламентарі вирішили усунути президента через звинувачення в тому, що він нібито сприяв продажу майна своєї родини, використовуючи офшорні компанії.

Опубліковані документи засвідчили, що один із синів Піньєри використовував офшорні компанії на Британських Віргінських Островах для продажу гірничого проєкту "Домінга", співвласником якого була родина президента.

Після цього голосування відбудеться розгляд питання про усунення від влади президента в сенаті Чилі. Піньєра навряд чи буде усунений верхньою палатою чилійського парламенту із 43 депутатів, де опозиція має лише 24 з 29 голосів, необхідних для відсторонення президента.

Як повідомляв ІМІ, раніше чилійська опозиція ініціювала процедуру імпічменту президента Себастьяна Піньєри після оприлюдненого досьє Pandora Papers, де йдеться про можливі порушення під час продажу гірничодобувної компанії за участю фірми, якою володіють діти політика.

Pandora Papers – це глобальний витік документів, з яких стало відомо про секретні активи, таємні угоди та приховані статки найбагатших людей з усього світу. У Pandora Papers зібрано інформацію про активи й таємні угоди 130 найбагатших людей світу, серед яких понад 30 топполітиків. Над документами з проєкту Pandora Papers працювала команда з більш ніж 600 журналістів зі 117 країн світу – члени The International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ).

ICIJ – незалежна міжнародна мережа журналістів-розслідувачів, які спільно викривають транскордонну злочинність та міжнародну корупцію. Вони працювали над глобальним витоком документів Panama Papers, Paradise Papers та FinCEN.

Україну в цьому проєкті представляла команда “Слідства.Інфо”, що зняла фільм “Офшор 95” про таємний бізнес “Кварталу 95”, співвласником якого нібито досі є Володимир Зеленський. 

3 жовтня в Києві керівництво “Малої опери” за п'ять годин до прем’єри скасувало показ фільму-розслідування “Слідства.Інфо” “Офшор 95” про Президента України Володимира Зеленського через нібито ремонтні роботи. Зрештою, через суспільний розголос комунальний заклад змінив своє рішення, і прем’єра таки відбулася.

Liked the article?
Help us be even more cool!