ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Чилі розпочали імпічмент президента після публікації Pandora Papers

15.10.2021, 12:01
Фото - Iván Alvarado/Reuters/theguardian.com
Фото - Iván Alvarado/Reuters/theguardian.com

Чилійська опозиція ініціювала процедуру імпічменту президента Себастьяна Піньєри після оприлюдненого досьє Pandora Papers, в якому йдеться про можливі порушення при продажу гірничодобувної компанії за участі фірми, якою володіють діти політика.

Про це повідомляє Суспільне з посиланням на France 24.

Зокрема, конгресмен Томас Хірш під час висування обвинувачень заявив, що Піньєра використовував свою владу в особистих цілях.

Опозиція вдалася до такого кроку після того, як 8 жовтня прокуратура Чилі почала розслідування за позовами, пов'язаними з продажем компанії Dominga у 2010 році, під час першого президентського терміну Піньєри. Це розслідування ґрунтувалось на даних Pandora Papers – великої кількості звітів про приховані багатства світових лідерів, виявлені Міжнародним консорціумом журналістів (ICIJ).

За даними розслідувачів, родина президента продала свою частку в проєкті рудника Dominga його близькому другу і діловому партнеру Карлосу Альберто Делано. Розслідування виявило докази, які дозволяють припустити, що угода містила пункт, який вимагає від уряду не посилювати заходи з охорони навколишнього середовища в районі, пропонованому для розгортання шахти на півночі Чилі.

Державна прокуратура Чилі заявила, що почне розслідування можливих звинувачень в корупції і податкових порушеннях, пов'язаних з продажем підприємства.

Піньєра, який є одним із найбагатших людей Чилі, відкинув звинувачення на свою адресу і заявив, що з нього були зняті звинувачення в ході розслідування 2017 року.

Як повідомляв ІМІ, Pandora Papers – це глобальний витік документів, з яких стало відомо про секретні активи, таємні угоди та приховані статки найбагатших людей з усього світу. У Pandora Papers зібрано інформацію про активи й таємні угоди 130 найбагатших людей світу, серед яких понад 30 топполітиків. Над документами з проєкту Pandora Papers працювала команда з понад 600 журналістів зі 117 країн світу – члени The International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ).

ICIJ – незалежна міжнародна мережа журналістів-розслідувачів, які спільно викривають транскордонну злочинність та міжнародну корупцію. Вони працювали над глобальним витоком документів Panama Papers, Paradise Papers та FinCEN.

Україну в цьому проєкті представляла команда “Слідства.Інфо”, що зняла фільм “Офшор 95” про таємний бізнес “Кварталу 95”, співвласником якого нібито досі є Володимир Зеленський. 

3 жовтня в Києві керівництво “Малої опери” за п'ять годин до прем’єри скасувало показ фільму-розслідування “Слідства.Інфо” “Офшор 95” про Президента України Володимира Зеленського через нібито ремонтні роботи. Зрештою, через суспільний розголос комунальний заклад змінив своє рішення, і прем’єра таки відбулася.

Liked the article?
Help us be even more cool!