ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Президент Радіо Свобода назвав "тривожним" рішення отримати доступ до даних "Схем"

24.10.2019, 13:20
Фото – radiosvoboda.org
Фото – radiosvoboda.org

Президент Радіо Свобода Джеймі Флай назвав “тривожним” рішення українського суду, який надав слідчим Державного бюро розслідувань дозвіл на тимчасовий доступ до редакційної комунікації журналістів програми “Схеми: корупція в деталях”, повідомляє Радіо Свобода.

“Будь-яка спроба влади отримати доступ до комунікації і записів журналістів є дуже тривожною. Ми підтримуємо роботу команди “Схем”, яка працює за найвищими журналістськими стандартами, і ми будемо боротися за захист їхнього права як журналістів повідомляти правду, хай яким незручним це було б для тих, хто обіймає владні посади”, – заявив Флай.

Як повідомляв ІМІ, 17 жовтня Печерський районний суд Києва надав слідчим ДБР дозвіл на тимчасовий доступ до редакційної комунікації журналістів програми “Схеми: корупція в деталях”, які готували розслідування “Mr. Petro Incognito” (про таємну відпустку Петра Порошенка на Мальдівах, опубліковане в січні 2018 року під авторством Михайла Ткача і Наталки Седлецької).

Також слідчі отримали дозвіл на доступ до цілої низки інших внутрішньоредакційних даних – графіку роботи журналістів, операторів та водіїв, даних щодо оплати їхньої праці тощо.

Таке рішення суд ухвалив у межах досудового розслідування кримінального провадження ДБР щодо “незаконного переправлення осіб”, зокрема експрезидента, через державний кордон “з використанням завідомо підроблених документів”.

Згідно з рішенням суду, якщо редакція не надасть правоохоронцям зазначеної інформації, то суд за клопотанням слідчих ДБР “має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів”.

Редакція програми “Схеми: корупція в деталях” заявила, що вважає надмірним обсяг даних журналістів, дозвіл на доступ до яких отримало Державне бюро розслідувань через ухвалу Печерського районного суду Києва.

Liked the article?
Help us be even more cool!