ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Facebook видалив допис Ірени Карпи про загиблу письменницю Вікторію Амеліну

04.07.2023, 12:07
Ірена Карпа та Вікторія Амеліна (фейсбук Ірени Карпи)
Ірена Карпа та Вікторія Амеліна (фейсбук Ірени Карпи)

Адміністрація соцмережі Facebook видалила допис письменниці Ірени Карпи зі спогадами про загиблу внаслідок обстрілу Краматорська письменницю Вікторію Амеліну та пригрозила судом через "мову ненависті".

Про це Карпа повідомила на Facebook-сторінці, продублювавши видалений допис.

Варто зазначити, що в дописі немає жодних фраз із мовою ненависті щодо будь-кого.

У дописі Карпа описує спільні зустрічі удвох з Вікторією Амеліною або в колі інших колег, пише про її літературні здобутки, про людські якості.

"Скільки сили було в цій тендітній дівчині. Скільки глибини й таланту. А головне – доброти. Я не знаю, як вона стягувала те, що робила. Дивитися в очі людям, що зазнали болю від окупантів. Спокійно записувати те, що неможливо спокійно слухати. Віка документувала воєнні злочини. Ходила по межі вигорання і дуже, дуже вагалася, чи має право поїхати в Париж на літературну стипендію, щоби написати книжку за зібраними свідченнями. "Звичайно, їдь!" – кричала я в телефон ще місяць тому. Мене дуже зворушило те, що вона питає моєї думки. Я переконувала Віку приїхати, видихнути, пописати. Її на ту письменницьку резиденцію вибрали одну з тисячі. "Ми вражені вашою роботою", – написали в листі Колумбійського університету", – пише Карпа.

У коментарях письменниця додала, що намагається оскаржити рішення соцмережі, але отримує відмову.

Нагадаємо, 1 липня в Лікарні Мечникова в Дніпрі померла письменниця Вікторія Амеліна. Вона дістала важке поранення під час ракетного обстрілу ресторану в Краматорську 27 червня 2023 року. Там вона перебувала разом з делегацією колумбійських журналістів та письменників. Коли вони вечеряли в ресторані Ria Lounge у центрі міста, російські окупанти завдали ракетного удару по цій будівлі. Вікторія дістала тяжкі поранення.

Вікторія Амеліна народилася 1 січня 1986 року у Львові. У шкільні роки переїхала з батьком до Канади, однак невдовзі вирішила повернутися в Україну. 2007 року здобула ступінь магістра комп’ютерних технологій у НУ "Львівська політехніка" з відзнакою. У 2005–2015 роках працювала в міжнародних технологічних компаніях.

2014 року вийшов дебютний роман Вікторії "Синдром листопаду, або Homo Compatiens". Книжка ввійшла до десятки найкращих прозових видань за версією премії "ЛітАкцент року" – 2014. Наступного року роман було перевидано, і він увійшов до короткого списку Премії Валерія Шевчука.

Того ж 2015 року Вікторія Амеліна призупинила кар’єру в інформаційних технологіях, щоб присвятити себе письменницькій роботі. 2016 року вийшла її перша дитяча книжка "Хтось, або Водяне Серце". Наступна її книжка для дітей "Е-е-есторії екскаватора Еки" побачила світ у 2021 році. У 2017 році у Видавництві Старого Лева вийшов друком другий роман Вікторії "Дім для Дома". Книжка ввійшла до коротких списків національних та міжнародних премій: "ЛітАкцент року" – 2017, Премії міста літератури ЮНЕСКО, Європейської літературної премії. Запорізька книжкова толока назвала "Дім для Дома" найкращою прозовою книжкою року.

Тексти Вікторії Амеліної публікувалися в перекладах польською, чеською, німецькою, нідерландською та англійською мовами. Нещодавно роман "Дім для Дома" було перекладено іспанською мовою.

У 2021 році Вікторія стала лавреаткою літературної Премії імені Джозефа Конрада-Коженьовського. Того ж року заснувала Нью-Йоркський літературний фестиваль, що відбувався в селищі Нью-Йорк у Бахмутському районі Донецької області. 

 
Liked the article?
Help us be even more cool!