ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Президент Хорватії заявив, що "Слава Україні" – гасло шовіністів, які вбивали євреїв і поляків

01.06.2023, 10:27
Фото - EPA
Фото - EPA

Президент Хорватії Зоран Міланович заявив, що гасло "Слава Україні" має таке ж походження, як і вигук хорватських усташів – крайнього правого угруповання, яке діяло в країні під час Другої світової війни, пише "Європейська правда" з посиланням на N1.

Під час церемонії вручення нагород міста Загреба Міланович прокоментував журналістам використання правими силами гасла усташів "За дім готові", яке офіційно заборонене у Хорватії.

"Нема різниці між "За дім готові" та "Слава Україні". Це – вигук найрадикальніших шовіністів Західної України, які співпрацювали з нацистами й убили тисячі євреїв, поляків… Не хочу таке чути в Хорватії", – заявив він.

"Мене не цікавить, що деякі лідери "підсіли" на нього. Хай вигадають інше привітання", – додав хорватський президент.

Зазначимо, що гасло "Слава Україні" (та відповідь "По всій землі слава") існує щонайменше з ХІХ століття, а поширення набуло ще в Армії Української Народної Республіки початку ХХ століття, звідки перейшло до пластових організацій.

Нагадаємо, у листопаді 2022 року прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан прийшов на товариський футбольний матч між збірними Угорщини та Греції в Будапешті із шарфом, на якому зображено мапу "Великої Угорщини" з частинами сусідніх держав у її складі.

Мапа на шарфі прем'єра Угорщини охоплювала частини країн ЄС – Австрії, Словаччини, Румунії та Хорватії, а також  регіони сьогоднішніх Сербії та України. Ці території належали Королівству Угорщина до кінця Першої світової війни.

Речник МЗС України Олег Ніколенко тоді наголосив, що "пропагування в Угорщині ідей ревізіонізму не сприяє розвитку українсько-угорських відносин". А президент Хоратії Зоран Міланович сказав, що інцидент із мапою на шарфі прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, де територія Хорватії була позначена в складі Угорщини, не вартий серйозної уваги. "Я сміятимуся з цього. Його прагнення Хорватії зводяться до того, що він мандрує Адріатикою протягом місяця в серпні, і ми зустрічаємося за вечерею. Я б не приділяв цьому серйозної уваги. [Зважаючи], яких сусідів маємо, Угорщина все одно найкраща", – сказав Міланович.

Liked the article?
Help us be even more cool!