ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Президент Чехії заборонив надавати інформацію деяким ЗМІ

24.05.2021, 14:00
Фото – ERA / UPG, nv.ua
Фото – ERA / UPG, nv.ua

Офіс президента Чехії Мілоша Земана, який стикається з внутрішніми проблемами через свої зв'язки з Росією, припинить надавати інформацію кільком розслідувальним ЗМІ, включно із суспільним мовником "Чеське телебачення", Respekt, Seznam Zprávy та щоденним виданням Deník N.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

Адміністрація президента оголосила про це суперечливе рішення в офіційному зверненні під назвою "Заява про боротьбу з дезінформацією".

У заяві зазначається, що рішення ухвалено "в межах боротьби з дезінформацією, важливість якої підтвердила Європейська комісія під час перемовин у січні 2021 року. Боротьба з дезінформацією є однією з основних тем Європейської комісії і уряду Чехії. Таким кроком до цього долучається офіс президента".

За словами керівника апарату президента Вратислава Мінаржа, ці ЗМІ "спотворені, неправдиві та упереджені".

Міжнародний інститут преси (IPI) засудив це рішення. "IPI вважає, що це рішення має на меті затримувати інформацію на дискримінаційній основі, порушує конституцію Чеської Республіки, яка передбачає, що державна влада служить усім громадянам, а також Хартію основних прав і свобод, яка гарантує право на інформацію", – йдеться в заяві.

На думку IPI, "такі бар'єри в доступі до інформації перешкоджатимуть роботі засобів масової інформації та серйозно підриватимуть свободу преси".

Як повідомляв ІМІ, 10 жовтня 2017 року в Страсбурзі президент Чехії Мілош Земан образливо висловився на адресу чеського оператора – комусь зі своїх супровідників він сказав: “Приберіть цього оператора, або я його вб’ю”.

У жовтні 2017 року Мілош Земан продемонстрував на пресконференції копію автомата Калашнікова з написом "Для журналістів".

У квітні 2018 року Земан назвав журналістів тупими.

25 жовтня 2018 року міжнародна організація "Репортери без кордонів" засудила жарт чеського президента про журналістів. "Я люблю журналістів, тому можу організувати для них спеціальний банкет цього вечора в посольстві Саудівської Аравії", – сказав тоді Земан.

Як відомо, 2 жовтня 2018 року в посольстві Саудівської Аравії в Стамбулі жорстоко вбили оглядача Washington Post, критика спадкового принца Мохаммеда бін Салмана Джамаля Хашкаджі.

Liked the article?
Help us be even more cool!