ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Представниця ІМІ в Луцьку провела студентам лекцію про фейки

25.02.2020, 16:36
Фото Маї Голуб
Фото Маї Голуб

Представниця Інституту масової інформації у Волинській області Мая Голуб провела лекцію про виявлення фейків для студентів факультету філології та журналістики Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки. 

Захід відбувся 25 лютого на тему “Обережно, фейк! Як відрізнити недостовірну інформацію в ЗМІ та соціальних мережах”. Лекція відбулась у межах проєкту “IT is True” LITaC: Lutsk IT-сluster.

Мая Голуб розповіла студентам, як відрізнити неправдиву інформацію в ЗМІ та в соцмережах. Також навела приклади фейків зі всеукраїнських, російських та іноземних сайтів. 

Журналістка розповіла про ресурс TinEye, на якому можна перевірити на фейковість фото. Студентам вона порадила не забувати про перевірку інформації під час написання текстів, а також читати сайти з доброю репутацією. 

Також Мая Голуб наголосила, що не треба вірити всьому, що є в інтернеті. За її словами, фейки поширюють спеціально, щоб обманути або маніпулювати думкою. “Є нечесні журналісти і політики, яким вигідно поширювати неправду. У соцмережах є боти, працюють цілі ботоферми, які за гроші коментують та поширюють ту інформацію, що вигідна замовникам”, – розповіла представниця ІМІ.  

За словами журналістки, велика кількість репостів певної новини в соцмережах та багато лайків – це не показник, що поширена інформація є достовірною. Це може також означати, що боти добре працюють.

Представниця ІМІ закликала студентів завжди звертати увагу на джерело поширення інформації.  

“Журналісти перед поширенням своїх авторських публікацій мають робити перевірку фактів (фактчекінг). Якщо якась інформація є сумнівною, то професіонал уточнить. Справжній журналіст не поширить інформацію, у якій він не впевнений”, – зазначила вона.

Також журналістка наголосила, що варто звертати увагу на дату поширення новини чи статті. Адже були випадки, коли старі новини видавали за нові, і в такий спосіб з'являються фейки.

“Подумайте, перш ніж поширити якусь інформацію в соціальній мережі чи опублікувати в себе на сайті. Спочатку краще проаналізувати прочитане й побачене на фото чи відео. Емоції можуть зашкалювати після прочитання фейку, але одне питання “Чи це справді так?” може змусити подивитися на ситуацію інакше”, – зазначила Мая Голуб.

Liked the article?
Help us be even more cool!