ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Представництво Президента в АР Крим засудило вирок журналісту Аметову

29.12.2022, 17:07
Фото – mi100.info
Фото – mi100.info

Представництво Президента України в АР Крим засудило злочинний вирок російського суду стосовно громадянського журналіста з Криму Ернеса Аметова. Про це йдеться в заяві відомства.

"Держава-терорист продовжує порушувати права людини в окупованому Криму, незаконно переслідуючи та утримуючи громадян України. Представництво засуджує та не визнає злочинний вирок проти представника кримськотатарського народу Ернеса Аметова. Він, як і інші незаконно ув’язненні росією, має бути звільнений", – йдеться в заяві.

У представництві додали, що "свобода та безпека наших людей можлива лише після деокупації Кримського півострова".

Як повідомляв ІМІ, 29 грудня російський Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив кримського громадянського журналіста Ернеса Аметова до 11 років позбавлення волі в колонії суворого режиму за сфабрикованою ФСБ “справою кримських мусульман”.

27 грудня російське звинувачення вимагало для Ернеса Аметова 18 років і 6 місяців позбавлення волі.

За даними "Ґрат", 12 жовтня 2017 року співробітники Федеральної служби безпеки РФ затримали та згодом заарештували Тимура Ібрагімова, Марлена (Сулеймана) Асанова, Мемета Белялова, Сейрана Салієва, Сервера Зекір'яєва та Ернеса Аметова. Усі вони учасники організації "Кримська солідарність" – об'єднання адвокатів, родичів політв'язнів та активістів, яке допомагає кримчанам, що зазнали переслідувань з політичних чи релігійних мотивів.

Едема Смаїлова та координатора "Кримської солідарності" Сервера Мустафаєва затримали та заарештували пізніше – 22 травня 2018 року.

За версією слідства, всі затримані перебували в одному осередку ісламської партії "Хізб ут-Тахрір", що заборонена у 2003 році в Росії, але вільно діє в Україні та більшості європейських країн. Марлен Асанов, Тимур Ібрагімов та Мемет Бєлялов звинувачуються в "організації діяльності терористичної організації" (частина 1 статті 205.5 Кримінального кодексу РФ). Покарання передбачає від 15 років колонії до довічного ув'язнення.

Інші п'ятеро звинувачуються в участі в терористичній організації (частина 2 тієї ж статті 205.5 КК РФ) з можливим покаранням від 10 до 15 років ув'язнення. Всім вісьмом також ставиться в провину приготування до насильницького захоплення влади (частина 1 статті 30, стаття 278 КК РФ).

Усі підсудні відкидають звинувачення в тероризмі та стверджують, що їх переслідують за політичними та релігійними мотивами.

Liked the article?
Help us be even more cool!