ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Російський прокурор запросив для фотографа з Криму 18,5 років колонії суворого режиму

27.12.2022, 11:01
Фото із сімейного архіву Аметових
Фото із сімейного архіву Аметових

26 грудня в Південному окружному військовому суді РФ російський прокурор Євген Колпіков запросив для фотографа Ернеса Аметова 18,5 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

Про це повідомила кримська правозахисниця Лютфіє Зудієва.

"Це його повторний судовий процес, а Ернес – єдиний, здається, кримський політв'язень, якого судили двічі за одним звинуваченням, але в різних складах колегії та відрізках часу. Вперше кримського татарина виправдали, як вчинить суд тепер – поки що невідомо. У СІЗО він уже провів близько чотирьох років свого життя. Держобвинувачення та спецслужби досі не змирилися навіть з одним виправдувальним вироком за цією статтею – не лише в Криму, а й на території всієї РФ, де мусульман з усього Кавказу, Татарстану, Поволжя безкарно та сотнями "пакують" за 205.5-ю", – написала Зудієва.

Вона зазначила, що фотографа схиляли стати засекреченим свідком, але Аметов від цього відмовився.

"Для мене велика честь захищати людину, яка, вставши перед таким вибором, не злякалася... Він не став говорити про те, що не відповідало дійсності. Метою було вербування, щоб Аметов давав потрібні свідчення щодо інших кримінальних справ. Нехай хибні, суперечливі, невиразні, але потрібні слідству", – зазначила правозахисниця.

Як повідомляють "Ґрати", 12 жовтня 2017 року співробітники Федеральної служби безпеки РФ затримали та згодом заарештували Тимура Ібрагімова, Марлена (Сулеймана) Асанова, Мемета Белялова, Сейрана Салієва, Сервера Зекір'яєва та Ернеса Аметова. Усі вони учасники організації "Кримська солідарність" – об'єднання адвокатів, родичів політв'язнів та активістів, яке допомагає кримчанам, які зазнали переслідувань з політичних чи релігійних мотивів.

Едема Смаїлова та координатора "Кримської солідарності" Сервера Мустафаєва затримали та заарештували пізніше – 22 травня 2018 року.

За версією слідства, всі затримані перебували в одному осередку ісламської партії "Хізб ут-Тахрір", що заборонена у 2003 році в Росії, але вільно діє в Україні та більшості європейських країн. Марлен Асанов, Тимур Ібрагімов та Мемет Бєлялов звинувачуються в "організації діяльності терористичної організації" (частина 1 статті 205.5 Кримінального кодексу РФ). Покарання передбачає від 15 років колонії до довічного ув'язнення.

Інші п'ятеро звинувачуються в участі в терористичній організації (частина 2 тієї ж статті 205.5 КК РФ) з можливим покаранням від 10 до 15 років ув'язнення. Всім вісьмом також ставиться в провину приготування до насильницького захоплення влади (частина 1 статті 30, стаття 278 КК РФ).

Усі підсудні відкидають звинувачення в тероризмі та стверджують, що їх переслідують за політичними та релігійними мотивами.

Liked the article?
Help us be even more cool!