ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Представник Нацради на Волині звинувачує держцентр радіочастот у покритті області російськими каналами

17.02.2015, 14:52

Основною причиною того, що у північних райони Волині досі транслюються російські канали, попри їх заборону в Україні, є відсутність доступу громадян до цифрового мовлення. Представник Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення у Волинській області Степан Родич звинувачує у цьому Український державний центр радіочастот, який, за його словами, не хоче виділити такі частоти для цих районів.

Про це Родич заявив 17 лютого під час засідання щодо розвитку цифрових комунікацій на Волині, повідомляє ВолиньPost.

За словами Родича, на даний час є можливість встановити передавачі, щоб забезпечити покриття північних районів цифровим сигналом, натомість в державному центрі радіочастот зволікають із виділенням частот для цього.

Затримку, за словами Родича, мотивують тим, що виділять частоти, коли на Волині вимкнуть аналогове мовлення.

Але, додав він, наразі у північних районах Волині «ловлять» російські телеканали «Росія 24», «Росія 1» тощо, натомість із українських телеканалів працюють лише три, а якість їх сигналу не завжди задовільна. Волиняни користуються «піратськими» тюнерами та дивляться через них, зокрема, закордонні канали.

Тому в нинішній умовах для країни таке зволікання Родич вважає «злочином».

«В Кортелісах, Камені-Каширському та Любешові є вежі для трансляції. Необхідне оснащення є, концерн РРТ привіз з Польщі передавачі, які підходять для цих завдань. Є і вільні частоти – їх кількість є більше ніж достатньою. Але скористатись ними поки так і не можуть, оскільки досі не прорахували необхідні потужності сигналу для півночі Волині.», – зазначив Степан Родич і наголосив, що «процедура прорахунку не є дороговартісною чи важкою - Український центр радіочастот може це зробити в короткий термін».

Нагадаємо, про загрозу для північних районів Волині опинитися без покриття українським телеефіром після відключення аналогового мовлення говорив ще в січні цього року директор Волинської філії концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення Сергій Семерей. За його словами, при переході на цифрове мовлення без українського телебачення залишаться мешканці всього Маневицького і частково Ратнівського, Любомльського, Камінь-Каширського, Ківерцівського і Володимир-Волинського районів.

У лютому цього року голова Волинської ОДА Володимир Гунчик на зустрічі з гендиректором Волинської ОДТРК Ольгою Куліш попросив зробити аналіз обсягу покриття Волинської області українським мовником аби допомогти у вирішенні проблеми.

Відключення аналогового мовлення в Україні має відбуватися згідно угоди, підписаної 129 країнами світу в Женеві 2006 року. Першими перейти на «цифру» мають області Західної України – Волинська, Закарпатська, Чернівецька, Івано-Франківська та Львівська, аби сигнали їх аналогового мовлення не перешкоджали цифровим сигналам мовників сусідніх країн.

Генеральний директор волинської ОДТРК Ольга Куліш вважає, що перехід України на цифрове мовлення має бути, але не в умовах війни. «З одного боку, вимикати аналогове мовлення потрібно – це наше зобов’язання перед Європою. З іншого боку, втратить волинський і загалом український глядач, бо для прийняття цифрового сигналу потрібні або нові телевізори з вмонтованим приймачем Т2, або докупляти пристрої. При курсі долара 8 грн вони коштували 400-600 грн, а при нинішньому – це дуже недешево. Тому глядачів українських каналів помітно поменшає. Особливо це стосується мешканців сільської місцевості, бо глядачів у містах, які користуються кабельним телебаченням, ці реформи не торкнуться. Ефірне мовлення в Україні – основне, так склалося історично. Перехід, безперечно, має бути, але політикам варто подумати, чи в таких умовах», – зазначила Ольга Куліш у коментарі регіональному представнику ІМІ.

Liked the article?
Help us be even more cool!