ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Правозахисники закликають владу розслідувати затримання в Криму Лутфіє Зудієвої

Низка українських правозахисних організацій закликає українську владу розслідувати проведення незаконного обшуку та затримання в окупованому Росією Криму громадської активістки, правозахисниці та громадянської журналістки Лутфіє Зудієвої.

Про це йдеться в заяві організацій, оприлюдненій на сайті Центру прав людини ZMINA

Нагадаємо, 22 лютого 2024 року представники російського Центру протидії екстремізму провели обшук у будинку Лутфіє Зудієвої. Після обшуку її відвозили до центру протидії екстремізму, але згодом відпустили. 

На неї склали протоколи щодо скоєння адміністративних правопорушень, передбачених частинами 2 та 2.1 ст. 13.15 Кодексу про адміністративні правопорушення РФ (зловживання свободою масової інформації). 

Йдеться про те, що у своєму дописі на Facebook стосовно незаконного переслідування ймовірних учасників “Хізб ут-Тахрір” вона не зазначила, що ця організація визнана в РФ терористичною, а також за те, що, посилаючись на статтю Радіо Свобода, вона не вказала, що ця організація визнана “іноземним агентом”, згідно із законодавством РФ.

Лутфіє Зудієва є громадською активісткою, правозахисницею та журналісткою, яка висвітлює судові процеси та масові обшуки в Криму, підтримує родини політв’язнів. 

У червні 2023 року Лутфіє Зудієву вже затримували окупанти. Тоді її оштрафували на 12 тисяч рублів. 

Правозахисники вважають проведення обшуку, затримання та адміністративне покарання черговою спробою російської окупаційної влади залякати Лутфіє Зудієву та інших правозахисників у Криму й примусити її припинити громадську і правозахисну діяльність.

Автори заяви закликають органи державної влади України розслідувати незаконний обшук та затримання Лутфіє Зудієвої і притягнути винних до відповідальності, а також ініціювати запровадження персональних санкцій щодо осіб, які причетні до її переслідування.

Правозахисники закликають уряди демократичних країн світу висловити рішучий консолідований протест проти політично мотивованого переслідування Лутфіє Зудієвої та інших громадських активістів, правозахисників та журналістів в окупованому Криму. І також запровадити персональні санкції щодо осіб, які причетні до переслідування Зудієвої, та посилювати систематичний тиск на Росію.

Заяву підписали: Кримська правозахисна група, Центр прав людини ZMINA, ГО “КРИМСОС”, ГО “Кримський процес”, Правозахисний центр “Дія”, Центр громадянських свобод, Обʼєднання родичів політвʼязнів Кремля, Платформа звільнення політв’язнів, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Центр громадянської просвіти “Альменда”, Регіональний центр прав людини, Дім прав людини Крим, Освітній дім прав людини – Чернігів, Медійна ініціатива за права людини, Ukrainian Legal Advisory Group та БФ “Схід SOS”.

Liked the article?
Help us be even more cool!