ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Громадянську журналістку Лутфіє Зудієву затримували в окупованому Криму

Окупанти в Криму приходили з обшуком до активістки "Кримської солідарності" громадянської журналістки Лутфіє Зудієвої. Після обшуку її відвозили до центру протидії екстремізму, але згодом відпустили.

Про це повідомляє громадська ініціатива "Кримська солідарність".

Зранку до її будинку під'їхало авто без номерів. З нього вийшли четверо окупантів у масках і пішли до будинку. Вони не відповіли на питання, що відбувається. На прохання батьків впустити сина до будинку окупанти не реагували та виштовхали літню жінку.

Правоохоронці знімали людей, які прибули на місце обшуку.

Згодом на місце обшуку прибули адвокати Еміль Курбедінов і Едем Семедляєв. Вони намагалися пройти до будинку, але їх не пропустили.

Після незаконного обшуку окупанти вивели Лутфіє Зудієву з дому.

За словами окупантів, вони повезли її до центру протидії екстремізму.

"Сьогодні о 6-й ранку я прокинувся від тупоту. Подивившись на камеру, я зрозумів, що це співробітники правоохоронних органів. Перестрибнувши через паркан, вони відчинили хвіртку і ввійшли у двір. Вони голосно стукали у двері. Я попросив почекати, бо ми вдягалися. Вони показали ухвалу Київського районного суду, про те, що в нас проводитиметься обстеження. Але практично вони провели обшук, вони скрізь копали, змусили витягувати речі, щоб їх оглянути", – прокоментував чоловік активістки, Сейтасан Чикієв.

Окупанти, які проводили обшук, вилучили в будинку Лутфіє Зудієвої реєстратор відеоспостереження, всі телефони, флеш-накопичувачі та ноутбук.

Згодом Лутфіє Зудієву відпустили з центру протидії екстремізму.

На неї склали протоколи щодо скоєння адміністративних правопорушень, передбачених частинами 2 та 2.1 ст. 13.15 Кодексу про адміністративні правопорушення РФ (зловживання свободою масової інформації). Йдеться про те, що у своєму дописі на Facebook стосовно незаконного переслідування ймовірних учасників Хізб ут-Тахрір вона не зазначила, що ця організація визнана в РФ терористичною, а також за те, що, посилаючись на статтю “Радіо Свобода”, вона не вказала, що ця організація визнана “іноземним агентом”, згідно із законодавством РФ, пише ZMINA.

Як повідомляв ІМІ, у червні 2023 року Лутфіє Зудієву вже затримували окупанти. Тоді її оштрафували на 12 тисяч рублів. 

Liked the article?
Help us be even more cool!