ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Правозахисники та медійники вимагають від ГПУ завершити екстрадиційну перевірку Гусейнлі

29.03.2018, 13:34
Фото - detector.media

Українські медійні та правозахисні організації вимагають від Генеральної прокуратури України завершення екстрадиційної перевірки азербайджанського журналіста Фікрета Гусейнлі. З відповідною заявою вони звернулися 29 березня під час прес-конференції в Українському кризовому медіа-центрі за участю журналіста, повідомляє “Детектор медіа”.

Під час виступу адвокат журналіста Дмитро Мазурок нагадав, що Інтерпол видалив Фікрета Гусейнлі зі своєї бази, бо “його розшук азербайджанською владою із самого початку був незаконним”.

“Ми очікуємо ретельної та адекватної перевірки. Сподіваємося, що наступного тижня ГПУ дасть відповідь”, – зазначив адвокат.

Журналіст Гусейнлі повідомив, що не розуміє, чому “українські органи так довго зволікають”. “У мене є статус біженця в Голландії, постійний політичний статус. Якщо в Україні закон працює, екстрадиції не буде. Якщо екстрадиція буде, мені доведеться сісти у в'язницю на 12 років”, - сказав він.

Також Гусейнлі повідомив, що наразі в азербайджанських тюрмах знаходиться багато журналістів і “наймодніша” стаття, за якими вони переслідуються, – це шахрайство та хуліганство.

Голова правління Центру інформації про права людини Тетяна Печончик під час прес-конференції зазначила, що в Азербайджані Фікрету Гусейнлі загрожує смертельна небезпека.

“Йому загрожує це і тут, в Україні, бо на початку березня невідомі особи, які представилися поліцейськими, намагалися його викрасти. Ми закликаємо ГПУ завершити екстрадиційну перевірку, яка триває вже довгий час. Є багато доказів, які підтверджують, що він переслідується владою Азербайджану”, - сказала Печончик.

Виконавча директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк нагадала, що є спільна заява медійників та правозахисників щодо журналістка Гусейнлі, та зазначила, що історія нідерландського журналіста привернула увагу світової спільноти.

“Він переслідується як опозиційний журналіст. Ця ситуація привернула увагу міжнародних організацій. Він також згадується у резолюції ПАРЄ, за його справою стежить ЄС. Ми звертаємося до ГПУ прийняти нарешті рішення і надати можливість повернутися йому до Нідерландів. Ми вважаємо, що затягування екстрадиційної перевірки є неприпустимою ситуацією”, – сказала Романюк.

Співкоординатор проекту “Без кордонів” Максим Буткевич натякнув на позов до ЄСПЛ. “Сам факт того, що є загроза переслідувань і катувань Фікрета Гусейнлі в Азербайджані, ГПУ мала би вже завершити цю екстрадиційну перевірку. Україна наражається на позов до ЄСПЛ”, - сказав він.

Голова представництва Freedom House в Україні Метью Шааф дав зрозуміти, що “Україна повинна відрізнятися від своїх авторитарних країн-сусідів”. “Представники Азербайджану діють на території України, і це нас шокує”, – підкреслив він.

Видання поцікавилося у речниці генпрокурора Лариси Сарган, коли ГПУ завершить екстрадиційну перевірку Гусейнлі. Сарган порадила написати запит.

Як повідомляв ІМІ, 14 березня українські медійні та правозахисні організації звернулися до Генеральної прокуратури України з вимогою терміново завершити екстрадиційну перевірку журналіста Фікрата Гусейнова і дати йому можливість безперешкодно повернутися до Нідерландів.

13 березня азербайджанський опозиційний журналіст Фікрат Гусейнов попросив міжнародне співтовариство, США, ЄС та Королівство Нідерландів допомогти залишити Україну.

5 березня Фікрат Гусейнов заявив, що особи в цивільному, які представилися співробітниками української поліції, намагалися викрасти його в Києві на орендованій квартирі. Гусейнову вдалося втекти, вистрибнувши з вікна.

14 жовтня 2017 року вранці в аеропорту “Бориспіль” був затриманий журналіст з Азербайджану Фікрат Гусейнов, який є співробітником “Туран ТВ” і газети “Азалдиг”. У Держприкордонслужбі причиною затримання назвали те, що Гусейнов перебуває у базі розшукуваних осіб Інтерполу. Азербайджан звинувачує його у шахрайстві.

17 жовтня 2017 року Бориспільський міськрайонний суд обрав запобіжний захід Фікрату Гусейнову у вигляді 18 діб арешту. Після апеляційної скарги журналіста на рішення Бориспільського міськрайонного суду, 27 жовтня 2017 року Апеляційний суд Київської області відпустив журналіста на поруки народному депутату Миколі Княжицькому.

30 листопада 2017 року Апеляційний суд Києва переніс розгляд скарги на 20 грудня, у якій прокуратура Київської області хоче скасувати звільнення на поруки Фікрата Гусейнова.

20 грудня 2017 року Апеляційний суд Києва переніс на 16 січня 2018 року розгляд скарги прокуратури Київської області щодо звільнення на поруки азербайджанського журналіста, громадянина Нідерландів Фікрата Гусейнова, заарештованого на вимогу влади Азербайджану.

8 лютого 2018 року Апеляційний суд Києва вшосте переніс слухання скарги прокуратури Київської області, яка домагається затримання журналіста азербайджанського телеканалу “Туран ТВ” Фікрата Гусейнова, який через переслідування на батьківщині вже отримав статус біженця і громадянство Нідерландів. Прокуратура знову не забезпечила судове засідання перекладачем, хоча раніше суд зобов’язав її це зробити. Перекладач не з’являвся на жодну із шести спроб судового слухання.

13 лютого прокуратура Київської області відмовилась від апеляційної скарги стосовно звільнення з-під варти журналіста азербайджанського телеканалу “Туран ТВ” Фікрата Гусейнова, який через переслідування на батьківщині має статус біженця і громадянство Нідерландів. Натомість прокуратура проситиме суд продовжити для журналіста підписку про невиїзд для подальшого проведення екстрадиційної перевірки.

Азербайджан вимагає екстрадиції журналіста Гусейнова, про це йдеться у листі до Генпрокуратури України.

Фікрат Гусейнов в Азербайджані був співробітником опозиційної газети “Азадлиг” (“Свобода” – ред.). У березні 2006 року його побили невідомі в масках у селищі Патамдар Баку, у результаті чого він отримав тяжкі тілесні ушкодження. На початку 2008 року Гусейнов емігрував з Азербайджану. Він отримав статус біженця у Нідерландах, і наразі він громадянин цієї країни.  

Фікрат Гусейнов співпрацює із опозиційним телеканалом “Туран”, що транслюється з-за кордону.

Liked the article?
Help us be even more cool!