ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Прокуратура відмовилась від апеляції на звільнення Гусейнова, але продовжить екстрадиційну перевірку

13.02.2018, 14:54
Фото - humanrights.org.ua

Прокуратура Київської області відмовилась від апеляційної скарги стосовно звільнення з-під варти журналіста азербайджанського телеканалу “Туран ТВ” Фікрата Гусейнова, який через переслідування на батьківщині має статус біженця і громадянство Нідерландів. Натомість прокуратура проситиме суд продовжити для журналіста підписку про невиїзд для подальшого проведення екстрадиційної перевірки. Про це 13 лютого повідомив прокурор Віталій Каплунський в Апеляційному суді Києва, повідомляє Центр інформації про права людини.

Сьогодні мало відбутись чергове засідання за скаргою прокуратури на ухвалу Шевченківського райсуду від 27 жовтня 2017 року, якою суд звільнив Гусейнова з-під варти на поруки народного депутата Миколи Княжицького та керівника адвокаційного центру Української Гельсінської спілки з прав людини Бориса Захарова. Але засідання не відбулось, оскільки прокуратура відмовилась від своєї скарги.

“На сьогодні прокуратура відмовилась від оскарження ухвали Шевченківського райсуду Києва. Зараз діє ухвала Печерського райсуду із іншими зобов'язаннями (у грудні минулого року Печерський райсуд Києва підтримав прокуратуру і зобов’язав журналіста до 20 лютого не залишати Київ і прибувати за вимогою до суду і прокурора - ред.)”, - пояснив прокурор.

Каплунський повідомив про намір прокуратури продовжувати екстрадиційну перевірку. Відповідно, у Печерському суді прокуратура домагатиметься продовження строку дії зобов'язань для Фікрата Гусейнова.

Прокурор пообіцяв провести перевірку протягом 10 днів і відправити її результати до Генпрокуратури. За його словами, все залежить від швидкості відповідей державних органів.

Водночас адвокат Гусейнова Дмитро Мазурок не вірить в оперативну перевірку. Він вважає, що вона може тривати два місяці.

Тим часом Фікрат Гусейнов через затримання у Києві не може працювати в Нідерландах, де має громадянство і основну роботу. Він повідомив, що змушений був взяти кредит, продати свій автомобіль в Нідерландах, аби сплачувати комунальні послуги та оренду квартири у Києві та Амстердамі.

Гусейнов обурюється наміром прокуратури продовжувати екстрадиційну перевірку. Він припускає, що азербайджанська влада заплатила українській владі, і тепер перевірку навмисно затягують.

Раніше журналіст звернувся до Президента України Петра Порошенка та Генпрокурора Юрія Луценка з проханням “допомогти повернутися в Нідерланди”.

Як повідомляв ІМІ, 14 жовтня 2017 року вранці в аеропорту “Бориспіль” був затриманий журналіст з Азербайджану Фікрат Гусейнов, який є співробітником “Туран ТВ” і газети “Азалдиг”. У Держприкордонслужбі причиною затримання назвали те, що Гусейнов перебуває у базі розшукуваних осіб Інтерполу. Азербайджан звинувачує його у шахрайстві.

17 жовтня 2017 року Бориспільський міськрайонний суд обрав запобіжний захід Фікрату Гусейнову у вигляді 18 діб арешту.

23 жовтня 2017 року захист Фікрата Гусейнова подав апеляційну скаргу на рішення Бориспільського міськрайонного суду про тримання журналіста під вартою протягом 18 днів.

27 жовтня 2017 року Апеляційний суд Київської області відпустив на поруки народному депутату Миколі Княжицькому журналіста Фікрата Гусейнова.

30 листопада 2017 року Апеляційний суд Києва переніс розгляд скарги на 20 грудня, у якій прокуратура Київської області хоче скасувати звільнення на поруки Фікрата Гусейнова.

20 грудня 2017 року Апеляційний суд Києва переніс на 16 січня 2018 року розгляд скарги прокуратури Київської області щодо звільнення на поруки азербайджанського журналіста, громадянина Нідерландів Фікрата Гусейнова, заарештованого на вимогу влади Азербайджану.

8 лютого 2018 року Апеляційний суд Києва вшосте переніс слухання скарги прокуратури Київської області, яка домагається затримання журналіста азербайджанського телеканалу “Туран ТВ” Фікрата Гусейнова, який через переслідування на батьківщині вже отримав статус біженця і громадянство Нідерландів. Прокуратура знову не забезпечила судове засідання перекладачем, хоча раніше суд зобов’язав її це зробити. Перекладач не з’являвся на жодну із шести спроб судового слухання.

Фікрат Гусейнов в Азербайджані був співробітником опозиційної газети “Азадлиг” (“Свобода” – ред.). У березні 2006 року його побили невідомі в масках у селищі Патамдар Баку, у результаті чого він отримав тяжкі тілесні ушкодження. На початку 2008 року Гусейнов емігрував з Азербайджану. Він отримав статус біженця у Нідерландах, і наразі він громадянин цієї країни.  

Фікрат Гусейнов співпрацює із опозиційним телеканалом “Туран”, що транслюється з-за кордону.

Liked the article?
Help us be even more cool!