ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Понад половину ув’язнених у Росії журналістів затримані в окупованому Криму – КЗЖ

11.12.2019, 11:22
Фото – cpj.org
Фото – cpj.org

Понад половину журналістів, утримуваних у місцях несвободи в Росії, були затримані в окупованому Криму. Про це йдеться у звіті за 2019 рік Комітету захисту журналістів (КЗЖ), повідомляє Радіо Свобода.

“Росія тримала під вартою сімох журналістів, четверо з яких через їхню роботу в окупованому Криму і документування ситуації з кримськотатарською меншиною та російськими нападами на них”, – йдеться в повідомленні.

КЗЖ визначає журналістів як людей, які висвітлюють новини або коментують громадські справи в будь-яких засобах інформації, включно з інтернетом. Тому в списку фігурує і кримський блогер Наріман Мемедемінов, який, зокрема, передавав інформацію Крим.Реалії.

Водночас у цьому списку відсутній утримуваний проросійськими бойовиками в Донецьку автор Радіо Свобода Станіслав Асєєв: у звіті йдеться лише про журналістів, які перебувають під вартою державної влади, і не йдеться про тих, що зникли або потрапили в полон до недержавних суб'єктів.

Загалом держави світу, за попередніми даними КЗЖ, станом на 1 грудня 2019 року утримують за ґратами 250 журналістів. Це майже стільки само, скільки й за уточненими даними 2018 року (тоді фахівці налічили 255 ув’язнених журналістів). У КЗЖ акцентують, що додаткові уточнення можуть змінити остаточне число.

Список країн, де найбільше ув’язнених журналістів, за останній рік не змінився. У Туреччині за ґратами залишаються 47 журналістів (торік їх було 68), але експерти не вважають це ознакою поліпшення ситуації, оскільки частина переслідуваних досі перебуває під судом чи в процесі апеляції та може опинитися в неволі згодом. Це “відображає успішні зусилля уряду Президента Реджепа Ердогана щодо стримування незалежної журналістики та критики, закриття понад 100 ЗМІ та висунення звинувачень у терорі проти багатьох їхніх співробітників”.

48 журналістів перебувають в ув’язненні в Китаї, щонайменше 26 – у Саудівській Аравії, стільки само – у Єгипті. Наступними в цьому списку є Еритрея, В’єтнам та Іран.

Найбільше число ув’язнених журналістів КЗЖ фіксував у 2016 році – тоді загалом у світі їх було 273.

Liked the article?
Help us be even more cool!