ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Понад п'ять тисяч людей скористалися пародійним сервісом "Мій донос", половина писала реальні доноси

Російський айтішник, який виїхав до Європи, створив пародійний додаток "Мій донос". За кілька місяців ним скористалися понад п'ять тисяч людей, частина з них писала реальні доноси, повідомляє "Настоящее время" з посиланням на проєкт "Можем объяснить".

Базу даних журналістам надав розробник програми Володимир (видання змінило його ім'я з міркувань безпеки). Вперше він створив такий сервіс у 2018 році, але потім видалив його. 15 січня 2023 року програма повторно була розміщена в Google play. Згодом, як зауважив він, почали приходити не лише жартівливі, а й реальні доноси.

Аналіз даних показав, що "більшість доносів є жартівливими або засуджують творців і сам інститут доносів".

"50% доносів були написані на сусідів та знайомих. 20% містили докладний опис провин "порушників", із зазначенням особистих даних і сторінок у соціальних мережах", - вказує "Можемо пояснити".

Більшість доносів, які містили докладну інформацію та особисті дані людини, як зазначається, могли б стати приводом для порушення справ за статтями про "фейки" та "дискредитацію" російської армії.

Частина доносів містила інформацію про людей, які переховуються від мобілізації, із зазначенням їхніх соціальних мереж та адрес. Так, наприклад, одна з користувачок програми написала донос на свого знайомого. Вона просила відправити його на війну в Україну:

"Прошу відправити Олексія на службу до СВО. Були спроби надіслати дві повістки і він їх ігнорував. Рекомендую надіслати йому електронну повістку через Держпослуги. Ця людина має бойовий досвід у Чечні".

"Такий молодий, а вже проти політики Путіна, закликає всіх росіян скласти зброю в Україні і йти в полон! куди ви дивитесь? чому ці ублюдки ходять нашою землею, відправляйте їх на СВО! нехай там їх навчать Батьківщину любити", - написав ще один анонімний користувач.

Повідомлення, що вивчали в цьому додатку відзначають, що деякі доноси написані так, що не відразу зрозуміло, пише автор всерйоз або жартує.

Liked the article?
Help us be even more cool!