ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Понад 30 журналістів було вбито організованою злочинністю з 2017 року – "Репортери без кордонів"

30.11.2018, 14:23
Фото - rsf.org

З  початку 2017 року понад 30 журналістів у світі було вбито організованою злочинністю. Про це зазначається у звіті “Журналісти – об’єкт  особливої ненависті організованої злочинності”, що оприлюднили “Репортери без кордонів”.

“Журналісти, які висвітлюють небезпечні теми, що стосуються організованої злочинності, часто залишаються на самоті та страждають від переслідувань”, – сказав 29 листопада на прес-конференції генеральний секретар RSF Крістоф Делуар,  оприлюднивши звіт.

Організована злочинність не знає кордонів, включаючи і Європу, йдеться у звіті. Щонайменше двох журналістів, які працювали над розслідуваннями, було вбито у зв’язку із їхньою роботою впродовж останніх двох років: Дафну Каруану Галісію підірвали в її автівці на Мальті в жовтні 2017 року, Яна Кучака застрелено вдома разом із нареченою у Словаччині в лютому 2018 року. Обидва журналісти зацікавилися діяльністю мафії у своїх країнах, зокрема темними фінансовими оборудками, до яких були причетні й бізнесмени, і політики. В Італії Роберто Савіано є одним з десяти журналістів, якого поліцейські  охороняють 24 години на добу. Загалом цього року понад 200 італійських журналістів перебувають під охороною поліції.

Щонайменше десять журналістів вбито цього року угрупуваннями організованої злочинності в Бразилії, Колумбії та Мексиці, де є потужні наркокартелі. Як йдеться у звіті, цифри могли б бути набагато вищими, адже злочинці й політики об'єднують зусилля та панує безкарність. В Індії, Камбоджі та деяких африканських країнах кримінальні угрупування збагачуються завдяки розкраданню природних джерел. Сандип Шарма, журналіст в Індії, який розслідував справи “пісочної мафії”, загинув під самоскидом у березні цього року.

Упродовж кількох місяців RSF досліджували випадки переслідування журналістів, які піднімали питання, пов’язані з організованою злочинністю, опитували репортерів, їхніх колег та родини.

Через високу небезпеку деякі журналісти здаються, зазначають “Репортери”. Таке рішення прийняв редактор газети Norte de Ciudad Juarez після вбивства цього року Мирослави Бріч, провідної репортерки. Серед інших Павла Голкова, чеська журналістка, яка співпрацювала з Кучаком, продовжує викривати злочини і вважає, що поки вона веде свої журналістські розслідування, її перо її захищає. Але для того, щоб зменшити ризик, журналісти мають об'єднати зусилля.

Liked the article?
Help us be even more cool!