ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Польський письменник відмовив росіянам у правах на друк свого роману

Щепан Твардох. Фото – Євромайдан-Варшава /  novapolshcha.pl

Польський сілезький письменник Щепан Твардох відмовив у правах на друк свого роману “Король” у Росії до закінчення російської війни проти України.

Про це повідомив історик і журналіст Роман Кабачій, який особисто знайомий з письменником, та уточнив деталі Інституту масової інформації.

Одним із приводів став ракетний обстріл РФ по Краматорську 24 серпня, під час якого дістала поранення його приятелька-волонтерка, документаторка злочинів РФ Моніка Андрушевська.

Як розповів Кабачій, до Твардоха звернувся російський перекладач по дозвіл на публікацію книги в РФ, але відповідь письменника була категоричною: “Про переклади поговоримо, коли Росія перестане стріляти “Іскандерами” по моїх подругах, а всі російські солдати покинуть Україну”. 

“Вчора, власне в День Незалежності України, російський “Іскандер” ледве не вбив мою близьку приятельку, яка просто їхала автівкою через центр Краматорська, так чи інакше не в зоні бойових дій. Кілька інших моїх друзів уже загинули. Тому про літературу поговоримо тоді, коли перестанете стріляти по моїх друзях, а я тим часом буду докладати усіх зусиль, щоб допомагати моїм друзям вбивати російських солдат в Україні. І коли вже усі повернуться до Росії, живі чи як груз 200, то тоді поговоримо про видання моїх книжок російською мовою”, – цитує Кабачій фейсбук-пост Твардоха.

Facebook спершу видалив пост Твардоха через “заохочення до насильства”, проте після внесення правок він був відновлений.

Роман Кабачій зазначив, що в День Незалежності України письменник Щепан Твардох разом з п'ятьма іншими поляками отримав нагороду Stand with Ukraine Awards. У 2023 році її заснували активісти Євромайдану, і нагорода призначається “за допомогу і підтримку на шляху до перемоги у війні, інтеграції до ЄС і НАТО, а також за внесок у розвиток польсько-українських відносин”. Письменник зазначив, що ця нагорода належить усім, хто допомагає Україні, і вона є свідченням спільної боротьби за перемогу.

“Вважаю принципову позицію Щепана Твардоха прикладом для інших творчих людей у Європі. Зокрема, й у внутрішньоукраїнській дискусії про те, варто чи не варто співпрацювати з росіянами на одних і тих самих майданчиках”, – зазначив у коментарі ІМІ Роман Кабачій.

Атака росіян на готель “Сапфір” у Краматорську 24 серпня 2024 року

24 серпня 2024 року в Краматорську внаслідок російського удару по готелю “Сапфір” загинув радник з питань безпеки британського інформагентства Reuters Раян Еванс. Інші двоє журналістів команди Reuters були поранені, вони перебувають у лікарні. Оператор агенції Іван Любиш-Кірдей отримав важке поранення. Він у лікарні Дніпра у важкому стані на штучній вентиляції легень. Його прооперували.

За даними правоохоронців, серед поранених – четверо репортерів: громадяни США, Німеччини, Латвії та України. Пораненим журналістам, віком 38, 40, 41 та 46 років, надано медичну допомогу. Чоловіки зазнали мінно-вибухових травм, забою головного мозку, перелому ноги, контузій, різаних ран і забоїв тіла. Двох з них госпіталізовано, інші лікуються амбулаторно.

Нацполіція зазначає, що Росія вдарила з ОТРК “Іскандер-М” по готелю, де жила команда репортерів іноземного ЗМІ. 

Міжнародна організація “Репортери без кордонів” (RSF) засудила цю російську атаку та закликала до ретельного розслідування, щоб встановити та притягнути винних до відповідальності.

Liked the article?
Help us be even more cool!