ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Поліція Закарпаття відкрила справу за 171 ст. щодо ненадання доступу (доповнено)

11.12.2017, 15:00

Мукачівський відділ поліції Головного управління Національної поліції в Закарпатській області відкрив кримінальне провадження щодо перешкоджання законній професійній діяльності журналіста за ч. 3 ст. 171 Кримінального Кодексу України. Справу відкрито за заявою головної редакторки газети “Сила народного контролю – Чоп” Лариси Ступак щодо ненадання доступу до публічної інформації.

Про це Ступак повідомила на своїй сторінці в Facebook, виклавши копію витягу з кримінального провадження.

Згідно з витягом, Ступак 7 грудня звернулася до поліції з заявою, у якій повідомила про злочин, вчинений чиновницею Мукачівської міськради. Зокрема, головна редакторка повідомила поліцію, що начальниця управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Мукачівської міськради Наталія Зотова не надала їй конкретної відповіді на її інформаційний запит про розподілення та використання бюджетних коштів м. Мукачева.

“Це вже шосте кримінальне провадження відносно одіозної чиновниці Мукачівської міської ради Зотової Наталки. Це ж треба, як понесло начальницю УПСЗН. На жоден з 15 інформаційних запитів вона не надала запитуємої інформації. Чуєте, друзі? НА ЖОДЕН!” - зазначила Ступак.

У коментарі ІМІ Лариса Ступак розповіла, що надіслала Наталі Зотовій 15 інформаційних запитів. “Ні на один не отримала інформації, яку запитувала. Але основні серед них - занадто зухвалі відмови…” - сказала головна редакторка.

Вона додала, що стосовно чиновниці відкрито шість кримінальних проваджень за ненадання інформації на запит.

Головна редакторка надала ІМІ копії запитів, які вона надсилала чиновниці, і копії відповідей посадовиці. Запити датовані 11.10.2016, 05.01.2017, 15.05.2017. У них Ступак, зокрема, просила надати переліки осіб, що отримали фінансову допомогу на придбання та встановлення газових лічильників за період 2015-2016 років, з нагоди ювілеїв за 2016 рік, матеріальну допомогу на дороговартісне лікування за 2016 рік, а також перелік військовослужбовців та демобілізованих з зони АТО, які отримали фінансову допомогу за 2016 рік.

Також редакторка просила надати копію декларації Зотової про доходи та витрати за 2014-2016 роки та запитувала про суми матеріальної допомоги, які отримали багатодітні сім’ї Мукачева протягом 2014-2015 років.

Крім того, Ступак надсилала запити щодо використання бюджетних коштів. Зокрема, у запиті від 15 травня 2017 року вона просила Зотову надати відомості про загальну суму пільг на оплату житлово-комунальних послуг і субсидій, які нараховано чоловікові чиновниці Д. Зотову за період 2014-2016 років. А також просила надати копію документу, у відповідності до якого чоловік посадовиці отримав право на нарахування йому пільг та субсидій у вказаний період.

Фото - Лариса Ступак

У відповіді Зотової зазначено що неможливо надати запитувану інформацію, оскільки “згідно запитуваних вами даних не можна ідентифікувати особу Зотов Д.Д.”.

Фото - Лариса Ступак

Також головна редакторка повідомила, що останнє наразі кримінальне провадження відкрито за запитом від 6 листопада 2017 року за ненадання переліку осіб, які отримали матеріальну чи фінансову допомогу з місцевого бюджету. Зокрема, у запиті головна редакторка просила надати переліки осіб, що отримали фінансову допомогу на придбання та встановлення газових лічильників за період 2015-2016 років, з нагоди ювілеїв за 2016-2017 роки, матеріальну допомогу на дороговартісне лікування за 2016-2017 рр., а також перелік військовослужбовців та демобілізованих з зони АТО, які отримали фінансову допомогу за 2016-2017 роки.

“Таким чином, більше року я не можу отримати запитуваної інформації. Вже декілька раз писала про це в газеті “Сила народного контролю”. Мої читачі знають, що кожне розслідування я завжди довожу до кінця, і прогнозовано очікують чим закінчиться це. Однак ви самі бачите по документах, який супротив чиниться”, - сказала вона.

У коментарі ІМІ Наталя Зотова зазначила, що надає вчасно відповіді на інформаційні запити Лариси Ступак. Водночас Зотова зауважує, що, згідно з законодавством, вона не має прав розголошувати персональні дані осіб, про які запитує редакторка. Також Зотова вважає, що Лариса Ступак займається медіакілерством. 

“На всі інформаційні запити, які були направлені до нашого управління, ми вчасно, у визначений законодавством термін, надали відповідь. Наша позиція і колишнього голови, і моя позиція, як колишнього журналіста, що доступ до публічної інформації - це святе. Тому на всі запити ми практично того ж дня чи наступного надаємо відповідь”, - зазначила вона.

За словами Зотової, перші запити, які надходили від Лариси Ступак, не містили зворотньої адреси, тому вони не знали, куди відповісти. “Перші запити, які надійшли, а їх було приблизно 20 від пані Лариси водночас, вони не містили зворотньої інформації, тобто куди надавати інформацію. Ми, звичайно, закрили це питання, ми написали, що немає вказаної адреси - ні електронної, ні телефоні. На такі запити, згідно законодавства, ми маємо права не надавати відповідь, бо не знаємо, куди надавати”, - розповіла Зотова.

Після цього, за словами чиновниці, головна редакторка повторно надіслала запити, але вже стало відомо про відкриття кримінального провадження за фактом ненадання відповіді на запити.

“Далі вона просила надати інформацію стосовно утримувачів допомоги. Згідно законодавства, ми зобов’язані надавати таку інформацію, тому що це люди, які отримують допомогу з місцевого бюджету. Але пані Лариса хоче, щоб Наталя Зотова написала, що Іванов Іван Іванович - хворий і отримав допомогу на лікування. Тобто щоб я сказала і розголосила ті дані, які я маю про стан здоров’я особи. Тому, якщо я напишу, що дана особа, от Іванов Іван Іванович, отримував на лікування, я публіці розкажу, що ця людина хвора? Також по ювілеям у нас є персональні дані, як-от дата народження.

Далі учасник АТО - допомога. Перше, моя позиція, - у нас в Україні немає визначеного статусу учасника АТО, у нас є учасник бойових дій. В програмі у нас ніде не вказано, що ми надаємо допомогу учасникам АТО. Це перша моя позиція. Друга позиція - це вже моя принципова позиція як волонтера, який працював півтора року, маю рідних і друзів, які там гинули. Так от, я готова сісти за ґрати, і можете про це сказати, але список учасників АТО я не дам нікому. Розумієте, отримували вони, не отримували, але не напишу, що Іванов, Петров, Сидоров є учасниками АТО, тому що я не знаю, куди далі ця інформація буде передана. І я не знаю, які потім будуть наслідки того у той, час коли в країні йде війна”, - сказала вона.

Також вона розповіла, що розгляд кримінальних проваджень вже триває рік і до неї постійно приходять слідчі. “Тепер вона знову дала аналогічний повторний запит по малозабезпеченим, по АТО, лікуванню, які там допомоги. Ми надали знову таку ж саму відповідь. Ми, наприклад, зараз готуємо звіт по програмі, у нас будуть опубліковапммні, так як і минулого року, прізвища, ініціали і сума отриманої допомоги. Думаю, за тиждень-два ми знову опублікуємо це все, воно є публічно і доступно. Але класифікувати не можна”, - зазначила Зотова.

Крім того, начальниця управління, як колишня журналістка, зазначила, що наразі такі люди, які називають себе журналістами, нівелюють та дискредитують взагалі професію журналіста. “Те, що зараз відбувається, оці небезпечні тенденції, коли колишні чиновники, коли вони стають журналістами зараз. От ви знаєте, що таке “СНК - Чоп”? Ви бачили те видання, ви знаєте, чи воно виходить, з якою періодичністю, скільки людей там працює, яку зарплату вони мають. І взагалі, чи існує ця газета. Але тим не менш ці люди розкручуються, вони живляться певними... З точки етики журналіста - ви собі уявляєте, щоб журналіст 1+1 прийшов у кабінет керівника і каже: “Ей ти, лесбіянка, закрий взагалі рот, забери від мене руки, ти мені даш зараз ту інформацію, яку я від тебе хочу, ти взагалі шалава”. Це таке робила Лариса Ступак. … Мене болить те, що зараз загалом професію журналіста, от саме такі люди нівелюють та дискредитують”, - сказала Зотова.

Також вона повідомила, що судитиметься з Ларисою Ступак.

Як повідомляв ІМІ, Мукачівській районний суд Закарпатської області розглядає кримінальну справу №303/3534/17 щодо перешкоджання законній професійній діяльності журналіста за ч. 3 ст. 171 Кримінального Кодексу України.

Обвинувальний акт складено стосовно секретаря Новодавидківської сільської ради Адріана Скиби, який відмовився надати інформацію на два інформаційних запити головної редакторки газети “Сила народного контролю – Чоп” Лариси Ступак.

Раніше Хустський районний суд Закарпатської області визнав винним голову Нижньобистрівської сільської ради, який відмовив головній редакторці газети “Сила народного контролю – Чоп” Ларисі Ступак у доступі до інформації, у скоєнні кримінального правопорушення (злочину), оштрафував на 3,4 тис. грн (звільнено на підставі акту амністії) та зобов’язав відшкодувати судові витрати і витрати на правову допомогу потерпілої у розмірі 7,6 тис. грн.

Це був перший випадок, коли журналістка виграла кримінальне провадження щодо доступу за 171 статтею ККУ.

У п. 3 ст. 171 зазначено: дії, передбачені частиною другою цієї статті, якщо вони були вчинені службовою особою з використанням свого службового становища або за попередньою змовою групою осіб, караються штрафом від двохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до п’яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

Liked the article?
Help us be even more cool!