ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На Закарпатті суд розглядає другу кримінальну справу щодо доступу

05.12.2017, 15:19

Мукачівській районний суд Закарпатської області розглядає кримінальну справу №303/3534/17 щодо перешкоджання законній професійній діяльності журналіста за ч. 3 ст. 171 Кримінального Кодексу України, повідомляє “Доступ до правди”.

Обвинувальний акт складено стосовно секретаря Новодавидківської сільської ради Адріана Скиби, який відмовився надати інформацію на два інформаційних запити головної редакторки газети “Сила народного контролю - Чоп” Лариси Ступак.

Наступне судове засідання відбудеться 14 грудня.

Справу було відкрито за ст. 171, у якій ідеться про перешкоджання журналістській діяльності, зокрема і через незаконну відмову в доступі журналіста до інформації. У п. 3 ст. 171 зазначено: дії, передбачені частиною другою цієї статті, якщо вони були вчинені службовою особою з використанням свого службового становища або за попередньою змовою групою осіб, караються штрафом від двохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до п’яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

Як нагадує видання, раніше Лариса Ступак надіслала два інформаційні запити до Новодавидівської сільради Мукачівського району. Вона просила надати інформацію про документи на видобуток гравію, глини та піску в річці Латориця, а також відомості про земельні ділянки, які сільрада виділяла на сесіях у 2010-2015 роках.

У відповідь на запит Новодавидківська сільрада  послалася на вимоги п.5 ст.19 ЗУ “Про доступ до публічної інформації”. “Оскільки інформацію про вашу газету ми не знайшли в жодному офіційному джерелі, то просимо при повторному запиті, якщо такий буде сформовано, надати копії офіційних документів (витяг з ЄДРПУО, свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи, виписку з ЄДРПОУ, посвідчення журналістів)”, – йшлося у відповіді за підписом в.о. сільського голови Адріана Скиби.  

У п. 5 ст. 19 ЗУ “Про доступ до публічної інформації” перелічено, що запит має містити: ім'я (найменування) запитувача, поштову адресу або адресу електронної пошти, а також номер засобу зв'язку, якщо такий є; загальний опис інформації або вид, назву, реквізити чи зміст документа, щодо якого зроблено запит, якщо запитувачу це відомо; підпис і дату за умови подання запиту в письмовій формі.

Список є вичерпним, ніяких згадок про свідоцтво реєстрації ЗМІ він не містить.

Таким чином, відповідь в.о. голови сільради було потрактовано як незаконну відмову журналістові в отриманні інформації, проведено слідство і справу передано до суду.

Як повідомляв ІМІ, Хустський районний суд Закарпатської області визнав винним голову Нижньобистрівської сільської ради, який відмовив головній редакторці газети “Сила народного контролю – Чоп” Ларисі Ступак у доступі до інформації, у скоєнні кримінального правопорушення (злочину), оштрафував на 3,4 тис. грн (звільнено на підставі акту амністії) та зобов’язав відшкодувати судові витрати і витрати на правову допомогу потерпілої у розмірі 7,6 тис. грн.

Це був перший випадок, коли журналістка виграла кримінальне провадження щодо доступу за 171 статтею ККУ.

 
Liked the article?
Help us be even more cool!