ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Поліція викрила ще одного розробника фейкової “Дії”, йому 15 років

22.11.2021, 15:40
Фото: Миколаївська обласна прокуратура
Фото: Миколаївська обласна прокуратура

Кіберполіція викрила 15-річного жителя міста Миколаєва, який створив копію офіційного державного застосунку “Дія”. Про це повідомляється на сайті поліції Миколаївської області. 

“У фейковій програмі користувачам надавалася можливість створити собі будь-який документ із представлених у “Дії”, на якому генерувався QR-код, але не зчитувався офіційним застосунком. Зокрема, користувачі могли змінити свій вік, додати будь-яке фото або підробити сертифікат про вакцинацію від коронавірусної хвороби”, – повідомили в поліції.

Фейковий застосунок підліток продавав у месенджері за 250–650 гривень. Сума залежала від функціонала.

“Рекламуючи свою розробку, він зазначав, що будь-хто може оформити собі сертифікат про вакцинацію від Covid-19 та інший офіційний документ. Підліток працював лише за умови повної передплати на його електронний гаманець одного з платіжних сервісів країни-агресора, з якого потім виводив кошти на картковий рахунок. Після оплати підліток надсилав замовнику архів з програмним забезпеченням, клієнту лише залишалося його інсталювати на власний смартфон”, – ідеться в повідомленні.

У результаті санкціонованого обшуку поліцейські знайшли в хлопця вихідні файли фейкового застосунку, листування з покупцями та відомості про його продаж і отримані кошти. Речові докази (комп’ютерна техніка, смартфон, накопичувачі інформації та програмне забезпечення) слідчі вилучили й передали на експертизу. 

Слідчі відкрили кримінальне провадження за ч. 1 ст. 361 КК України “Несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку”, санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до трьох років.

Як повідомляв ІМІ, раніше кіберполіція викрила в Запоріжжі розробника фейкового застосунку “Дія”, який створив 21-річний чоловік. З його допомогою користувачі могли створювати підроблені документи.

Поліція відкрила кримінальне провадження за ч. 2 ст. 361 (“Несанкціоноване втручання в роботу комп'ютерів, автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку”) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до шести років позбавлення волі.

Після цього стало відомо, що розробнику запропонували стажування в Міністерстві цифрової трансформації, а перший заступник міністра внутрішніх справ Євген Єнін озвучив іншу статтю ККУ: він сказав, що затриманий відповідатиме за ст. 358 (підроблення документів).

Liked the article?
Help us be even more cool!