ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Поліція розслідуватиме погрози журналістам "Української правди" за двома статтями

Поліція розпочала кримінальне провадження за фактом погроз журналістам видання "Українська правда". Про це повідомляється на сайті Нацполіції Києва.

Провадження розпочато за двома статтями Кримінального кодексу України

  • частина 2 статті 171 ("Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів");
  • частина 1 статті 345 – 1 ("Погроза або насильство щодо журналіста").

У поліції зазначили, що інформацію про погрози виявили під час моніторингу соціальних мереж. 

"Згідно з оприлюдненим дописом, журналісту інтернет-видання після опублікованого ним сюжету почали надходити листи з погрозами. Крім того, невідомі намагалася зламати його інтернет-банкінг",  – зазначили в поліції.

Відповідно до санкцій статей порушникам загрожує до трьох років позбавлення волі.

Журналіст Михайло Ткач зауважив, що він має статус потерпілого у 12 кримінальних справах стосовно перешкоджання журналістській діяльності:

  • вісім справ не розслідуються взагалі, і щодо них немає жодної адекватної реакції;
  • чотири справи перебувають у судах.
  • одна справа вже розглядається в Європейському суді з прав людини.

"Тому, якщо хтось вважає, що погрози або тиск мають для мене бодай якесь значення, окрім процесуального, то цей хтось вкотре помилився. Оскільки повідомлення були надіслані з анонімних акаунтів, я сподіваюсь, офіційне слідство встановить, чи був це пан Слобоженко, чи хтось інший намагається використати ситуацію", – написав Михайло Ткач.

Як повідомляв ІМІ, 15 травня 2024 року редакція "Української правди" заявила про погрози журналістам редакції, зокрема керівнику відділу розслідувань УП Михайлу Ткачу. Погрози надійшли після розслідування редакції "Непридатні".

Попередні випадки переслідування Михайла Ткача

На початку жовтня 2022 року журналіст "Української правди" Михайло Ткач заявив про смс-бомбінг та численні дзвінки після виходу 28 вересня його сюжету "Форсаж під час війни. Як мешканців столиці тероризують вуличними гонками".

Згодом Михайло Ткач заявив про перешкоджання його журналістській діяльності та пов'язав це з виходом вищевказаного сюжету.

13 жовтня 2022 року Михайло Ткач повідомив, що його збило авто. Він додав, що "не схильний" пов'язувати цей випадок із професійною діяльністю, але звернув увагу на те, що водій ВАЗа натиснув на газ перед пішохідним і перед ним. Комітет захисту журналістів (CPJ) закликав українську владу розслідувати переслідування команди "Української правди" та перешкоджання професійній діяльності журналіста Михайла Ткача.

Увечері 17 листопада 2023 року в селищі Козин Київської області напали на журналіста "Української правди" Михайла Ткача під час знімання біля ресторану "Тандир". 

Коли охорона одного з відвідувачів помітила знімання, то почала світити дальнім світлом і блокувати авто журналістів.

"Я вийшов з автомобіля, повідомив, що я журналіст "Української правди". Охоронці почали мене блокувати, а один підійшов і вдарив по камері, а також наніс удар мені", – розповів Ткач.

За цим фактом поліція Київщини розпочала кримінальне провадження про перешкоджання журналістській діяльності (ч. 2 ст. 171 ККУ).

У квітні 2024 року правоохоронці скерували до суду обвинувальний акт стосовно громадян О. та Х. у справі про напад на журналіста "Української правди" Михайла Ткача неподалік ресторану "Тандир" у смт Козин (Київська область). 

Liked the article?
Help us be even more cool!