ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Українська правда" заявила про погрози журналістам редакції, зокрема Михайлу Ткачу

Редакція "Української правди" заявила про погрози керівнику відділу розслідувань УП, журналісту Михайлу Ткачу.

Як зазначили в редакції, 10 травня в одному з месенджерів Ткач отримав повідомлення від адресата, який назвався Олександром Cлобоженком (героєм нещодавнього розслідування редакції "Непридатні"). Той пропонував "укласти мирову" за гроші. 

"Текст повідомлення закінчується словами: "Не советую тянуть с ответом. Воевать я тоже умею", – пише видання.

В УП зазначили, що наступного дня, 11 травня, протягом дня невідомі без успіху намагалися ввійти в акаунт Монобанку журналіста. 

Також, зазначає редакція, Михайло Ткач почав отримувати десятки дзвінків з невідомих номерів та смс із кодами авторизації з банківських та кредитних установ. 

13 травня на електронні пошти мінімум 10 співробітникам "Української правди" надійшли листи з погрозами такого змісту: 

"Я вже писав про це Ткачу, але, мабуть, до нього не дійшло, зроблю спробу донести думку востаннє. Іноді вміння вчасно закрити рота рятує життя. Моя пропозиція закрити питання миром у силі, я чекаю на відповідь. С.".

Лист, який отримала редакція УП, фото – УП

В УП зауважують: повідомлення однакового змісту надіслали не лише на редакційні, а й на особисті електронні адреси журналістів УП. Зокрема, і на такі, що давно не використовуються.

"Ми розцінюємо ці дії як спробу впливу та залякування як Михайла Ткача, так і інших співробітників "Української правди".

Редакція звертається до правоохоронних органів із заявою про спроби тиску, погрози та перешкоджання журналістській діяльності і просить встановити особу відправника цих листів", – йдеться в заяві медіа.

Попередні випадки переслідування Михайла Ткача

На початку жовтня 2022 року журналіст "Української правди" Михайло Ткач заявив про смс-бомбінг та численні дзвінки після виходу 28 вересня його сюжету "Форсаж під час війни. Як мешканців столиці тероризують вуличними гонками".

Згодом Михайло Ткач заявив про перешкоджання його журналістській діяльності та пов'язав це з виходом вищевказаного сюжету.

13 жовтня 2022 року Михайло Ткач повідомив, що його збило авто. Він додав, що "не схильний" пов'язувати цей випадок із професійною діяльністю, але звернув увагу на те, що водій ВАЗа натиснув на газ перед пішохідним і перед ним. Комітет захисту журналістів (CPJ) закликав українську владу розслідувати переслідування команди "Української правди" та перешкоджання професійній діяльності журналіста Михайла Ткача.

Увечері 17 листопада 2023 року в селищі Козин Київської області напали на журналіста "Української правди" Михайла Ткача під час знімання біля ресторану "Тандир". 

Коли охорона одного з відвідувачів помітила знімання, то почала світити дальнім світлом і блокувати авто журналістів.

"Я вийшов з автомобіля, повідомив, що я журналіст "Української правди". Охоронці почали мене блокувати, а один підійшов і вдарив по камері, а також наніс удар мені", – розповів Ткач.

За цим фактом поліція Київщини розпочала кримінальне провадження про перешкоджання журналістській діяльності (ч. 2 ст. 171 ККУ).

У квітні 2024 року правоохоронці скерували до суду обвинувальний акт стосовно громадян О. та Х. у справі про напад на журналіста "Української правди" Михайла Ткача неподалік ресторану "Тандир" у смт Козин (Київська область). 

Liked the article?
Help us be even more cool!