ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Південна Корея займе жорсткішу позицію щодо Telegram через скандал з дипфейками

27.08.2024, 16:00

Президент Південної Кореї Юн Сок Йоль оголосив про посилення заходів проти Telegram у відповідь на скандал, пов’язаний з поширенням порнографічних дипфейків у чатах месенджера. 

Він закликав провести ретельне розслідування цифрових сексуальних злочинів, що стали поширеними на платформі, зокрема створення і розповсюдження відвертих фейкових зображень і відео з корейськими жінками, пише Reuters. 

Заклик президента пролунав невдовзі після арешту власника Telegram Павла Дурова у Франції. 

“Це – експлуатація технологій з покладанням на їхню анонімність. Це явний злочин”, – заявив Юн під час засідання кабінету міністрів, яке транслювалося на телебаченні.

Юн говорив про сексуальні злочини в соцмережах загалом і не згадував власне Telegram. У Telegram наразі не відреагували на звернення Reuters по коментар.

Комісія зі стандартів комунікацій Кореї (державний медіарегулятор) планує провести зустріч для обговорення заходів боротьби з відвертими дипфейками 28 серпня.

За даними південнокорейської поліції, кількість онлайн-злочинів з використанням дипфейків сексуального характеру різко зросла: у перші сім місяців цього року зафіксовано 297 випадків. Це більше, ніж тогорічний показник (180), і майже вдвічі більше, ніж 2021 року, коли правоохоронці почали збирати ці дані. Поліція зазначає, що більшість підозрюваних – підлітки й особи віком до 30 років.

Популярності в місцевих медіа швидко набрав, зокрема, аналіз, проведений журналістами з газети Hankyoreh, які дослідили телеграм-канали, де, стверджують автори, відбувався обмін дипфейками зі студентками університетів, а також ученицями старшої та середньої шкіл. Цього тижня представники профспілки вчителів і освітян Кореї заявили, що їм відомо про деякі випадки, коли школярі стали жертвами еротичних дипфейків. Профспілка закликала міністерство освіти розслідувати цю справу.

Також у телеграм-чатах було виявлено відверті дипфейки, обʼєктами яких були військовослужбовиці, повідомляє Центр підтримки жертв сексуального насильства в армії – групи, яка підтримує військових – жертв сексуального насильства.

Як зазначає Reuters, репутація Telegram у Південній Кореї впала кілька років тому, коли стало відомо, що група сексуального онлайн-шантажу діяла здебільшого в чатах на цій платформі.

У 2020 році лідера групи Чо Джу-Біна засудили до 40 років ув'язнення за шантаж щонайменше 74 жінок, зокрема 16 підлітків. Чоловік примушував їх надсилати дедалі принизливіші й часом жорстокі сексуальні зображення себе.

Згідно із законом Південної Кореї про запобігання сексуальному насильству й захист жертв, створення відвертих дипфейків з наміром їхнього поширення карається п’ятьма роками ув'язнення або штрафом у розмірі 50 мільйонів вон ($37 500).

Затримання Павла Дурова у Франції

Як повідомляв ІМІ, французькі судові органи продовжили 25 серпня термін утримання під вартою засновника Telegram Павла Дурова після його арешту в паризькому аеропорту. Ордер на арешт Дурова видала служба запобігання насильству щодо неповнолітніх (OFMIN) у межах попереднього розслідування ймовірних злочинів, включно із шахрайством, торгівлею наркотиками, кіберзалякуванням, організованою злочинністю і сприянням тероризму. Дурова звинувачують у невжитті заходів щодо припинення злочинного використання його платформи.

Голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова, народний депутат партії “Голос” Ярослав Юрчишин зазначив, що наразі Україна спостерігатиме за розвитком подій навколо арешту Павла Дурова й регуляції платформи Telegram в Україні. Він також висловив сподівання, що українські спецслужби вже ведуть переговори з французькою владою, щоб хоча б частково отримати доступ до результатів слідства щодо Дурова.

Марія Ігнатьєва, Валентина Троян

Liked the article?
Help us be even more cool!