ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Палій вважає, що засилля "чорнухи" в ЗМІ покликане деморалізувати суспільство

12.04.2012, 01:51
Засилля "чорнухи" в засобах масової інформації має деморалізувати суспільство та позбавити його соціальних орієнтирів. Про це в інтерв'ю УНІАН сказав український історик і політолог, координатор Громадської ради з питань свободи слова та інформації (в 2002-2005 рр.), автор Маніфесту українських журналістів з приводу політичної цензури (2002 р.) Олександр Палій.

"Нинішній вал "чорнухи "в ЗМІ, і особливо на телебаченні, покликаний деморалізувати суспільство та позбавити його соціальних орієнтирів. Влада намагається посіяти недовіру між членами суспільства, зруйнувати суспільну солідарність. Тобто, щоб люди були настільки залякані, аби не вдавалися до спільних дій. Мовляв, бачите що робиться, не довіряйте один одному, довіряйте нам і телевізору, цьому "зомбоящику". Хоча для нормальної влади громадянська солідарність, високий рівень довіри - це колосальний ресурс, до речі, і економічний, - сказав Палій.

За його словами, якщо люди не довіряють один одному, вони не здатні спільно працювати, організовувати бізнес, а охорона і перестраховка з'їдають додаткові ресурси.

Ті держави, зазначив Палій, де високий рівень суспільної довіри (а зараз це Північна Європа і Нова Зеландія), мають кращі економічні та соціальні показники.

"Натомість тоталітарні чи авторитарні режими не здатні використовувати ресурс суспільної солідарності, бо вони його бояться. Їм для свого панування навпаки, потрібне розділення, розпорошення суспільства. Адже штучні інститути цих режимів дуже вразливі перед суспільством. Наприклад, чи багато хто в Україні вважає, що у нас справедливий суд, а не аукціон? Чи справді у нас правоохоронні органи, а не органи для покриття злочинів чиновників ", - сказав історик.

Палій переконаний, що Україна впевнено йде до тієї межі, коли суд вулиці буде визнаватися суспільством більш справедливим, ніж всі суди країни разом.

Крім того, він зазначив, що через такого засилля "чорнухи", виріс рівень злочинності в країні.

"Можливо, влада сподівається на паркани і охорону або думає, що їй це мине. Результат спільних зусиль влади та окремих безвідповідальних ЗМІ, їх менеджерів і власників - вибухове зростання злочинності. За офіційними даними МВС, які є на сайті міністерства, в 2010 році, коли прийшла нинішня влада, відбулося зростання злочинності на 15,2%, в 2011 - на 3% і вже в січні 2012 року - на 12,1%. І це при зменшенні кількості населення в країні ", - сказав Палій.
Liked the article?
Help us be even more cool!