ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Освітній омбудсмен розповів, які права вчителів порушують найчастіше

Сергій Горбачов. Фото – The Aspen Institute Kyiv

В українських закладах освіти найчастіше порушуються права вчителів на оплату праці та вільний вибір способу викладання. Про це повідомив освітній омбудсмен Сергій Горбачов в інтервʼю “УП. Життя”.

Також, за його словами, вчителі страждають від утисків адміністрації й мобінгу (цькування на роботі).

“Хоча закон про протидію мобінгу ухвалено, але він абсолютно не працює. Знаєте чому? Бо під час війни перевірки Державної служби України з питань праці заборонені. А уповноваженим органом, який має право складати протоколи і передавати їх до суду, є саме Держпраці. Остання на всі наші численні звернення каже: “Кабмін заборонив проводити перевірки”, – заявив омбудсмен.

Минулого року Горбачов запропонував Раді визнати заяву про мобінг підставою для перевірки навіть під час воєнного стану. Поки що ці зміни підтримали лише в першому читанні.

Також омбудсмен наголосив, що вчителі, які зазнають цькування на роботі, мають подавати заяву до поліції. Оскільки, за його словами, стаття 173-4 Кодексу України про адміністративні правопорушення визначає, що булінг – це “цькування учасника освітнього процесу”, тобто не лише учнів, а й педагогів.

Як повідомляв ІМІ, раніше освітній омбудсмен Сергій Горбачов запропонував позбавляти звання педагога за злочини проти основ національної безпеки, булінг та мобінг.

Liked the article?
Help us be even more cool!