ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Опублікуйте, щоб люди знали – це все брехня": як Вільне радіо комунікує з людьми в окупації

28.10.2022, 12:32
Фото – Вільне радіо
Фото – Вільне радіо

Із 24 лютого основним каналом комунікації з аудиторією для Вільного радіо є форма зв’язку на сайті. Також комунікація відбувається в соцмережах. Телефонують рідше, розповіла представниці ІМІ виконавча директорка радіостанції, журналістка Анастасія Шибіко:

“Ми прибрали багато де контакти. Це був логічний крок з нашого боку, тому залишаються форми і соцмережі”.

За словами Анастасії, до редакції пишуть люди як з окупованих, так і з неокупованих територій. Запити в людей схожі. Втім, жителі окупованих територій часто просять допомогти в оформленні різних документів. Не завжди інструкції, які створюють журналісти, зрозумілі для людей. Та й бувають нетипові випадки. Велика частка запитів пов’язана з виїздом з окупованих та неокупованих, але небезпечних регіонів.

"Не випускають чоловіка, дитина хвора, батьки хворі, лежачі – приїдьте до нас, посадіть у машину, заберіть. Ми надаємо контакти волонтерських організацій, Червоного Хреста та всі інші, кого ми знаємо, але часто люди не хочуть робити ці кроки. Вони вже зробили один крок, написали на сайт, і все – “Алярм, рятуйте! Ми більше тут не можемо". Багато такого було, коли 17 чи 18 лютого в так званих "линири" / "динири" оголосили "мобілізацію". Чоловіків не випускали. Мені додзвонилися кілька молодих хлопців, вони вже від безвиході казали, що перебувають на Станиці, їх не випустили з Луганська, а те, що вони (угруповання "ЛНР". – Ред.) говорять, то неправда. Я кажу: "А що ви хочете від нас? Опублікувати? Допомогти? Ще щось?" А він каже: "Опублікувати, щоб люди знали. Це все брехня. Ми не знаємо, чи можна нас якось врятувати, але з нами відбувається така штука", – розповіла Анастасія Шибіко.

Більшість звернень до Вільного радіо з окупованих територій – це реакція на публікації колективу. Анастасія пояснює: вони беруть лише дуже важливі теми, які обговорюються серед жителів. З останнього – тема опалення на окупованих територіях. Так звані адміністрації стверджують, що воно є, але люди, місцеві жителі, цю інформацію спростовують – надсилають фото градусників та закликають не вірити окупантам.

"Людям уже остогидло, що їх обманюють, говорячи, що в Донецьку є опалення. Можливо, хочуть пожалітися", – говорить виконавча директорка.

Коли таких історій збирається декілька, журналісти починають обробляти цю інформацію, шукати додаткову у відкритих джерелах.

"Щоб це виглядало не те що професійний матеріал, але що ми зробили хоча б якісь зусилля, аби верифікувати це все", – додає журналістка.

Як повідомляв ІМІ, російські війська вранці 3 серпня обстріляла Бахмут Донецької області. Під прицілом опинився офіс Вільного радіо, який знищили вщент.

Liked the article?
Help us be even more cool!