ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ОП відповів не по суті на запит ІМІ щодо акредитації журналістів на пресконференцію Зеленського

01.06.2020, 11:11
Фото – president.gov.ua
Фото – president.gov.ua

Офіс Президента повідомив, що список акредитованих представників ЗМІ на пресконференцію Президента України Володимира Зеленського, яка відбулася 20 травня, формувався разово і з урахуванням присутності в ньому найрейтинговіших медіа. Водночас ОП не зазначає, на підставі яких рейтингів визначалися ці медіа.

Про це йдеться у відповіді Офісу Президента від 27 травня на інформаційний запит ГО "Інститут масової інформації" щодо критеріїв добору журналістів, які були акредитовані на пресконференцію Володимира Зеленського. 

У відповіді ОП повідомляється, що Директорат з питань інформаційної політики Офісу Президента України 19 травня здійснював разову акредитацію працівників засобів масової інформації на пресконференцію. Водночас було складено список із 64 представників, який формувався з урахуванням присутності в ньому найрейтинговіших інформаційних агентств, включно з різними видами ЗМІ, як-от телеканали, інформаційні агенції, інтернет-видання, друковані ЗМІ, радіо.

"Ураховуючи те, що список акредитованих представників ЗМІ містив інформацію про фізичну особу (прізвище, ім'я та по батькові, номери засобів зв'язку, номери редакційних посвідчень тощо), яка відноситься до конфіденційної інформації, зберігання зазначеного списку здійснювалося лише на час проведення заходу, згідно з п. 4 статті 10 Закону України “Про доступ до публічної інформації", – йдеться у відповіді за підписом керівниці Приймальні Президента України Ганни Кільової.

Зазначимо, що, відповідно до статті 212-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення, порушення Закону України "Про доступ до публічної інформації", а саме: необґрунтоване зарахування інформації до інформації з обмеженим доступом, ненадання відповіді на запит на інформацію, ненадання інформації, неправомірна відмова в наданні інформації, несвоєчасне або неповне надання інформації, надання недостовірної інформації, – призводить до накладення штрафу на посадових осіб від 25 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Нагадаємо, 20 травня ГО "Інститут масової інформації" надіслала до Офісу Президента інформаційний запит щодо акредитації журналістів на пресконференцію Володимира Зеленського, яка відбулася 20 травня.

У запиті ІМІ просив повідомити критерії добору журналістів, які були акредитовані на пресконференцію, із зазначенням підстав добору тих чи інших журналістів і ЗМІ та підстав відмови тим чи іншим журналістам і засобам масової інформації.

Також ІМІ просив надати копію рішення, розпорядження, наказу або іншого документа, яким встановлюється перелік журналістів, технічних працівників і засобів масової інформації, які допускаються до участі в пресконференції Володимира Зеленського.

На пресконференцію Володимира Зеленського 20 травня не акредитували знімальні групи щонайменше двох каналів – UMN (skrypin. ua) та "Настоящее время" – та журналістів п’яти видань: "Український тиждень", "Букви", Delo.ua, "Бабель", "Главком", а також авторку проєкту "Соромно" Яніну Соколову.

"У зв’язку з карантинними заходами, запровадженими в країні для протидії поширенню епідемії СOVID-19, кількість представників засобів масової інформації які візьмуть участь у пресконференції Президента України, обмежена", – писали в ОПУ у відповідь на запити журналістів про акредитацію.

На пресконференцію акредитували близько 70 медіа. Серед них: іноземні видання – NBC, Bloomberg, BBC, DW, газета Wyborcza. Там були присутні й працівники "каналів Медведчука" – 112, NewsOne, ZIK, сайту Анатолія Шарія та особисто Дмитро Гордон.

Liked the article?
Help us be even more cool!