ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Омбудсмен заявила про порушення під час видворення громадян Грузії

22.11.2017, 13:18

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська заявила, що видворення громадян Грузії відбулися із порушеннями. Про це вона сказала під час прес-конференції, повідомляє Громадське.

За її словами, було відкрито впровадження щодо громадян Грузії, затриманих 21 жовтня та 17 листопада.

“21 жовтня в рамках проведеного заходу “мігрант” за повідомленням міграційної служби зусиллями Нацполіції було затримано трьох громадян Грузії, які перебували в Києві з порушенням міграційного законодавства. Попередньо це Абзінаїдзе, Макішвілі та Арбашвілі. Немає підтвердження, що Міграційна служба повідомила цих громадян, що вони мусять покинути країну”, - зазначила Лутковська.

Вона розповіла, що цього ж дня вони були видворені на територію Грузії, у Тбілісі, повітряним транспортом не зареєстрованим як цивільне судно, яке перебуває у розпорядженні правоохоронних органів.

“Рішення про примусове видворення може бути оскаржене у суді, але такої можливості цим громадянам не надали, що є порушенням”, - додала омбудсмен.

Лутковська наголосила, що особам не надали можливості скористатися послугами адвоката чи перекладача. Один з громадян має сім‘ю на території України.

“Їм заборонено вертатися сюди протягом 3 років. Порушена стаття 5 Європейської конвенції. Не було дотримано законної процедури. Про прийняття рішення про примусове повернення мала бути проінформована прокуратура. Але вони отримали документи у день, коли їх депортували. Кожен із них може оскаржити це рішення на території України”, - сказала вона.

Як повідомляв ІМІ, 17 листопада партія “Рух нових сил” повідомила, що з України намагаються депортувати групу грузинських громадян, в тому числі журналістів, яких удень 17 листопада було затримано у Києві.

Як написав лідер партії, екс-голова Одеської обладміністрації та екс-президент Грузії Михайло Саакашвілі, серед затриманих – грузинський тележурналіст, якого раніше цього дня відвезли з його будинку. Також Саакашвілі повідомив, що в Києві було затримано добровольця АТО Вано Надірадзе.

У свою чергу член партії “Рух нових сил”, позафракційний народний депутат Юрій Дерев’янко  в коментарі інтернет-виданню “Українська правда” уточнив, що затриманих громадян Грузії Вано Надірадзе, Тамаза Шавшішвілі, Зураба Цинцадзе і Мамуку Абшідзе привезли до аеропорту “Київ”, щоб видворити за межі країни.

17 листопада СБУ повідомила про примусове повернення на батьківщину восьми громадян Грузії. “Указане рішення ухвалене СБУ на підставі відповідних матеріалів ДМС і НПУ, які свідчать, що діяльність іноземців суперечить інтересам забезпечення національної безпеки України. Всі дії співробітників правоохоронних органів здійснені у відповідності до вимог національного і міжнародного законодавства з метою запобігання скоєнню злочинів, передбачених кримінальним кодексом України”, – йдеться у заяві речниці СБУ Олени Гітлянської, опублікованій у Facebook.

Журналіст грузинського телеканалу “Руставі-2” Тамаз Шавшішвілі, якого 17 листопада депортували з України, розповів про побиття та інші подробиці видворення.

Liked the article?
Help us be even more cool!