ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Омбудсмен: Україна має неофіційні дані, де утримують викраденого Дмитра Хилюка

Дмитро Хилюк. Фото – Медійна ініціатива за права людини

Україна має неофіційні дані щодо місця перебування викраденого російськими військовими кореспондента інформаційного агентства УНІАН Дмитра Хилюка.

Про це сказав  уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець на брифінгу 9 липня, повідомляє Укрінформ.

За словами омбудсмена, офіційно російська сторона не проінформувала його, де перебуває Дмитро Хилюк.

“Тому офіційно я не можу підтвердити це місце. Неофіційно у нас такі дані є. Щодо застосування до нього тортур в тому числі, що ми робимо? Два тижні тому я був з офіційним візитом в ПАРЄ, у мене була зустріч з найвищим керівництвом ПАРЄ, в тому числі ми зробили два сайд-івенти. Один був сайд-івент якраз по питанню цивільних заручників-журналістів. Там окремо ми піднімали питання не тільки Дмитра, а й всіх журналістів. В тому числі ми передали списки нашим міжнародним партнерам, щоб, можливо, вони використовували свої канали комунікації для повернення їх додому”, – розповів Лубінець.

Він наголосив, що ПАРЄ може розробити й ухвалити окрему резолюцію щодо незаконного затримання цивільних громадян України, включно з журналістами. 

“Я сподіваюсь, що така резолюція буде прийнята на наступній сесії ПАРЄ в жовтні. Принаймні про це є зараз домовленість як з президентом ПАРЄ, з генеральною секретаркою, з новообраним президентом. Також я зустрівся з чотирма найбільшими депутатськими групами ПАРЄ, і всі вони підтримують цю ідею”, – додав Лубінець.

Омбудсмен зауважив, що окремо порушував питання щодоо Хилюка.

“Єдине, про що я можу пообіцяти, – що я буду в наступних своїх комунікаціях знову й знову піднімати це питання”, – наголосив Лубінець.

Що відомо про затримання журналіста УНІАН Дмитра Хилюка

Як повідомляв ІМІ, 13 липня 2023 року “Репортери без кордонів” заявили, що викрадений російськими військовими в березні 2022 року, під час окупації Київщини, журналіст УНІАН Дмитро Хилюк перебуває, ймовірно, в одній з колоній Владимирської області Росії.

Дмитро Хилюк з березня 2022 року перебуває в російському полоні як цивільний заручник. Таких мають віддавати поза обмінами, але росіяни цього не роблять. 

У травні 2023 року уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що він особисто тримає на контролі питання щодо визволення з полону росіян Дмитра Хилюка.

Генеральна прокуратура України відкрила кримінальне провадження щодо викрадення цивільних на території Димерської ОТГ. У межах провадження журналіст Дмитро Хилюк та його батько проходять як потерпілі. Кримінальне провадження відкрито за частиною 1 ст. 438 Кримінального кодексу (порушення законів та звичаїв війни).

Російські військові викрали Дмитра 3 березня 2022 року в Козаровичах на подвір’ї власного будинку. Спочатку його утримували на території окупованого Димера, згодом вивезли до СІЗО в Росію.

Міністерство РФ прямо не заявляє, що утримує Дмитра Хилюка як військовополоненого, але у відповіді на запит його батька посилається на Третю Женевську конвенцію, яка стосується саме поводження з військовополоненими.

Liked the article?
Help us be even more cool!