ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Омбудсмен просить провести службове розслідування через дискримінацію журналісток в суді

26.02.2018, 10:56

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська закликала Головне управління Національної поліції провести службове розслідування за фактом вчинення співробітниками поліції дискримінаційних дій щодо жінок в Оболонському райсуді Києва 21 лютого. Про це йдеться на сайті омбудсмена.

Омбудсмен зазначила, що 21 лютого правоохоронці проводили в Оболонському райсуді додатковий огляд жінок-відвідувачок, зокрема журналісток. Жінок зобов’язували знімати верхній одяг. При цьому на п’ятому поверсі, де знаходився зал засідань № 15 та розглядалася вищеозначена справа, деяких жінок просили пройти зі співробітницями поліції в окрему кімнату, оголитися і продемонструвати відсутність написів на тілі. Водночас чоловіків-відвідувачів правоохоронці просили показувати лише речі та документи.

“Дії поліції в Оболонському районному суді м. Києва щодо особистого огляду винятково жінок з метою виявлення на їхньому тілі написів свідчать про необґрунтоване відмінне до них ставлення, приниження їхньої гідності, які призвели до дискримінації жінок за ознакою статі”, - зазначає омбудсмен.

З огляду на це до Головного управління Національної поліції у м. Києві та Оболонського управління поліції Національної поліції у м. Києві було направлено звернення Уповноваженого Верховної Ради з прав людини щодо проведення службового розслідування за фактом вчинення співробітниками поліції дій, які принижують гідність жінок та є дискримінаційними за ознакою статі.

Також у листі висловлено прохання забезпечити проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи зі співробітниками поліції щодо необхідності дотримання принципу недискримінації в своїй роботі.

Як повідомляв ІМІ, 21 лютого правоохоронці проводили додатковий огляд жінок при вході до Оболонського районного суду Києва, де мав відбутися допит Президента України Петра Порошенка у справі про державну зраду екс-президента Віктора Януковича.

Речник Нацполіції Ярослав Тракал назвав посилений огляд жінок-відвідувачок Оболонського районного суду Києва “вимушеними заходами”.

22 лютого ГО “Інститут масової інформації” засудив приниження та дискримінацію журналісток, що відбулися в Оболонському районному суді міста Києва 21 лютого та вимагає публічного вибачення від правоохоронців.

22 лютого прес-секретар президента Святослав Цеголко повідомив, що Президент України Петро Порошенко вважає дії силовиків в Оболонському суді Києва неприпустимими і чекає на результати службового розслідування.

Liked the article?
Help us be even more cool!