ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Окупанти для поширення пропаганди на Херсонщині розвивають телеграм-канали – Нікітенко

02.09.2022, 11:23
Фото – Сергій Нужненко / Радіо Свобода
Фото – Сергій Нужненко / Радіо Свобода

Головний редактор херсонського видання “Мост”, регіональний представник Інституту масової інформації в Херсонській області Сергій Нікітенко розповів, що російські окупаційні сили для поширення свого контенту розвивають телеграм-канали. Разом з цим вони активно залучають телебачення і друковані видання.

Про це він розповів проєкту Радіо Свобода “Новини Приазовʼя”.

“Колишній канал “Скіфія” захоплений, вони його назвали “Таврія”. Але там немає працювати кому, декількох операторів затягнули, привезли з Криму кількох людей, понаймали якихось школярів, які намагаються робити телебачення”, – розповів Нікітенко.

“Виглядає це дуже убого. “ВТВ плюс”, який був місцевим приватним телеканалом, зараз вони колаборанти. Там трошки професійніше, вони намагаються грати в пропагандистів, але не дуже виходить. У кожному районі видають газети агітаційні, колишні районки вони захопили та на цих потужностях друкують свої в Скадовську, Бериславі, Каховці, Новій Каховці”, – розповів редактор “Мосту”.

Журналіст повідомив, що його видання намагається шукати нові шляхи подання інформації для жителів окупованої частини Херсонщини.

“Заблокували YouTube, велику кількість сайтів, навіть наш “Мост” заблокований Роскомнаглядом з 15 липня. Це нам дало просідання трафіку, тобто частина херсонців, хто не встановив VPN, не бачить нас. Тому ми шукаємо інші платформи, намагаємось якимось чином перепаковувати контент, навіть дійшли до аудіоверсій деяких програм”, – зазначив Нікітенко.

Головний наратив, який просувають російські медіа на окупованій території Херсонщини, не змінився, зазначив він. ЗМІ намагаються переконати місцевих жителів, що нібито “росія тут назавжди”.

“Вони розповідають про допомогу місцевим жителям: гуманітарку, пенсії. Дуже багато розповідають про Крим, як вісім років там добре живеться. Про вигадані перемоги своєї армії: сотні збитих “Байрактарів”, тисячі знищених “Хаймарсів” і так далі. Телеканали почали показувати російську пропаганду”, – розповів представник ІМІ.

Головна мета такого контенту – зробити так, щоб люди перестали шукати й сприймати об'єктивну інформацію, вважає журналіст.

“Вся ця какофонія покликана не стільки переконати у своїй правоті, а більше розм'якшити мозок людей. Щоб перестали сприймати об'єктивно інформацію, перестали вірити медіа, зокрема українським. І так дуже швидко перетворити Херсонщину на маленьку Росію, де люди не мислять критично, де більшість людей не читають, не дивляться медіа, бо вважають, що там брехня. Дуже їх непокоять українські медіа, телеграм-канали. Вони з ними борються, шукають адміністраторів”, – повідомив Нікітенко.

Як повідомляв ІМІ, з червня російські загарбники наростили темпи й масштаби пропагандистської роботи на окупованій Херсонщині. На п'ятому місяці окупації росіяни та їхні проксі налагодили випуск обласної газети та декількох районок. Про це детально можна почитати в матеріалі Сергія Нікітенка “Як росіяни через телеграм намагаються “впарювати” свої наративи херсонцям”.

Liked the article?
Help us be even more cool!